Старши треньорът на Берое Любомир Минчев смята, че трябва да

...
Старши треньорът на Берое Любомир Минчев смята, че трябва да
Коментари Харесай

Любомир Минчев: Трябва да се увеличи броят на мачовете в НБЛ

Старши треньорът на Берое Любомир Минчев счита, че би трябвало да има повече мачове в НБЛ и тимовете да вършат четири завъртания. Наставникът бе част от любопитен диалог в плана на Българско баскетболно общество Баскетбол ТВ и " Двоен дрибъл”.

" Имаше огромна неизясненост, суматоха, и напрежението се засилваше. Не зависеше от нашите стремежи дали да продължи шампионатът. Ако искахме, можеше да се откри вид да се продължи. Мнението и мое, и на клуба, бе, че би трябвало да се довърши шампионатът. Това бе най-честният вид да се дефинира първенец, класиране. Цяло лято баскетболът няма календар, който да утежнява обстановката, имаше опция да се приключи. След първия месец от карантината се стегнаха ограниченията, а нямаше толкоз доста инфектирани. Но ограниченията се стегнаха. Когато един състезател свои затворен 2 месеца, е извънредно тежко. Това щеше да форсира играчите по-късно, което можеше да докара до травми. Заради този пай интервал на подготовка и мнението ми се промени. "

" Не е вярно да обявиш първенец без плейофи. Има доводи и за едната, и за другата страна. Най-правилно беше ние да можем да си довършим шампионата. Можехме да приключим до края на юни. Но играчите не им се разреши да упражняват. Аз поддържах връзки с треньора на Байерн Оливер Костич, със Светислав Пешич в Испания, там имаха право да упражняват самостоятелно в залата, и във фитнеса. Но това при нас не бе позволено. Ако беше, умерено можехме да се подготвим с 3 седмици и до края на юни да си приключим шампионата, и нямаше да има утежняване на договорите. "

" По-добре ще е да се стартира по-рано. Вторият въпрос е броят на мачовете – въпрос, който задавам от дълго време. Дори в лиги с по 10 тима, отново имат по 4 завъртания. Трябва да се усили броят на мачовете. Четири завъртания може да има и без да се усилват месеците. "

" Аз бях срещу Лятна лига, тъй като в случай че такава може да се играе, за какво да не си довършим шампионата?! "

" Моето мнение за обща лига на България и Македония е положително и не е казус. В балтийските страни го има това също, една обща лига и играят между тях. Това ще е забавно и за почитателите, и за нас, треньори и състезатели. "

" Не знам клубовете, които оферират понижение на чужденците, дали си дават сметка до какво ще докара това. По-скъпите тимове ще вземат всичко по-читаво като български играчи и другите ще останат без играчи. Това значи, че ще се стесни броят на клубовете. Всеки клуб избира каква политика да следва, всеки има опция да взима по 1-2 млади играчи и последователно да ги постанова. "

Той приказва и за развиването на младите играчи, за “А” група, за треньорската специалност, за разпоредбите за две 5-ци при 16-годишните, за разпоредбите за пик н рол при 14-годишните.

„ Един състезател от 14-15-годишна възраст би трябвало да работи по 5 часа дневно, по 11 месеца и половината в годината, с цел да стане на високо равнище. А къде в България има това?! Това не зависи нито от клуба, нито от треньорите. Това се демонстрира в класиранията на европейски шампионати. “

" Асоциация на треньорите в България съществува, някъде от 2009-а, само че не развива активност сега. Малко са хората, които знаят, че има такова нещо. Тя би иззела ненапълно функционалностите на Треньорската комисия. "

BGbasket.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР