Старозагорци и гости на града активно се включиха в Нощта

...
Старозагорци и гости на града активно се включиха в Нощта
Коментари Харесай

Нощта на музеите в Стара Загора

Старозагорци и посетители на града интензивно се включиха в Нощта на музеите, която се организира за петнадесети път в Стара Загора. По мотив 18 май Международен ден на музеите и Европейската нощ на музеите културните институти отвориха порти за искащите да се допрян до експонатите и творбите изложени в музеите и галериите или да се насладят на прелестни концерти и министър председатели на книги.

„ Нашият град и нашият музей имат изконното право да се включват в тази самодейност, тъй като тук е ядрото на европейската цивилизация “, сподели шефът на музея Петър Калчев при откриването.

„ Не са доста градовете, които празнуват този ден. Стара Загора е един от огромните с богатата си история и обичаи. През годините тази самодейност се надгражда и хиляди се включват. Все повече младежи и нова аудитория идват. Днес, представители на тази нова вълна, виждам тук. Потребявайте духовността! “, предложи Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора, представена от община Стара Загора.

Началото бе обещано с концерт на старозагорката Дарина Славчева и нейният оркестър. „ За мен е огромна чест да пея пред старозагорска аудитория. Това е публиката, пред която съм запяла за пръв път, тя ме е оценила и ми е дала крилете да пея на българска и интернационална сцена “, разгорещено показа певицата от отбор „ Тракия “. На края на концерта тя предложения присъстващите да се заловен на кръшно българско хоро. Млади и остарели се одобриха поканата и пред Регионалния исторически музей се завъртя обичаното на старозагорци право хоро.

След това стотици щурмуваха входа и потеглиха да преглеждат експозициите в музея. Седемгодишни софиянчета, които били на съревнование по катерене в Стара Загора, също бяха пристигнали с родителите си, с цел да прегледат артефактите и изложбите.

За посетителите си музеят предлага изложения, концерти, мултимедийни презентации, концерти, просветителни игри, всеки самичък избира какво да прегледа и в какво да се включи.

Джаз концерт „ Колко високо е луната “ с присъединяване на Надя Тончева – вокал и Павел Цонев-пиано даде началото на поредицата от осъществявания в Художествената изложба. След това е спектакълът „ Слънце “ – мултимедия и шотландска гайда в осъществяване на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в осъществяване на Майк Сакс. Дошлите в Художествената изложба разгледаха експозицията „ Съвременна българска живопис и статуя “, изложбата „ Съвременна българска графика “, изложбата „ Български възрожденски икони “, както и гостуващата сбирка на проф. доктор Чавдар Славов „ Изкуството на графиката “.

В Музея на религиите феновете на музиката се любуваха на осъществяванията на Детско-юношески национален хор „ Жарава “, на разбъркан хор „ Родина “ и на Трио „ Реверанс “.

Още два концерта има в музей „ Неолитни жилища “ – на Школа за поп пеене при НЧ „ Г. Бакалов “ и на Вокална студия „ Розов цвят “ при НЧ „ Кл. Охридски 1858 “.

В къща музей „ Гео Милев “ посетителите се любуваха на министър председатели на книгите „ Царичина. Съдбовен контакт “ на Елисавета Логинова и „ Силата на българите “ на Маргарита Русева, както и на спектакъл на маса „ Трева за морските зайци “.

„ Много е хубаво това, виждам тук от най-млади до хора на напреднала възраст, което приказва доста за културното ни израстване “, разяснява стара старозагорка.

Според уредниците до среднощ се чака хиляди старозагорци да се включат в самодейността. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР