Старозагорската университетска болница е едно от малкото лечебни заведения в

...
Старозагорската университетска болница е едно от малкото лечебни заведения в
Коментари Харесай

Термограф - апарат за щадяща диагностика на рак на гърдата в Стара Загора

Старозагорската университетска болница е едно от дребното лечебни заведения в страната, което разполага с уред от ново потомство за ранно диагностициране на рак на млечната жлеза - термограф . Термографията се употребява от медицината повече от 10 години. С премерване на температурата на обособените тъкани в човешкото тяло и установяването на температурни асиметрии пациентите могат да бъдат насочвани към други проучвания, с цел да се диагностицират рано онкологични болести.
Апаратът е комфортен и за профилактика отвън болничното заведение, тъй като е стилен и елементарно портативен за разлика от мамографа и ултразвуковия уред. Заради неналичието на лъчево натоварване е подобаващ за деца, бременни, хора с някои болести, за които рентгеновото облъчване е противопоказно, за дами с импланти на гърдите. Използването на термографията е относително ново за страната и към този момент не се заплаща от здравноосигурителната каса. В Стара Загора проучването ще коства 40 лева, оповестиха през днешния ден от клиниката по хирургични заболявания.
Университетският диагностичен център за диагностика на болести на млечната жлеза стартира работа от 13 февруари. Всяка седмица в сряда (д-р Николов), четвъртък (д-р Минков) и петък (проф. Йовчев) от 14 до 16:30 часа в кабинет 18 на Диагностично-консултативния блок на болничното заведение ще се правят безвъзмездни профилактични прегледи за рак на гърдата,а против възнаграждение да се направи и контактна термография. Предварителни записвания се вършат на телефон 0884 099 549 или e-mail: [email protected][email protected].
Технологията, с която работи термографът, е създадена от полски екип експерти и данните от проучването се изпращат посредством специфичен програмен продукт и Интернет връзка за култивиране от тип изкуствен интелект. Прецизността на апарата е, че може да улавя промени в тъканите от 2 - 3 милиметра , което разрешава ранна диагностика и навреме лекуване. Резултатите от проучването при липса на отклонения се връщат до часове, а при съществуване на температурни асиметрии в границите на 48 часа. Точните термографски индикатори разрешават навременно ориентиране на пациентите за други проучвания - мамографски, ултразвукови или биопсия.
Лекарите акцентират, че ранната диагностика е основен фактор в лекуването на онкологични болести, а ракът на гърдата е над 90% лечим, в случай че се открие в 1-ва или 2-ра фаза.
Средногодишно в България новодиагностицираните пациенти с рак на млечната жлеза са близо 4 хиляди. При към четвърт от тях изходът е летален поради диагностициране в късен етап на заболяването или поради мощно нападателни туморни кафези. Водеща по брой на новорегистрираните заболели с рак на гърдата е Плевенска област, а Старозагорска се движи към междинното за страната равнище. Макар и рядко заболяването се среща и при мъже.
Най-обезпокоителното за лекарите е подмладяването на туморните малформации. Освен наследствения фактор, висок риск има при дами, които повече от година употребяват противозачатъчни или са на хормонално лекуване поради стерилитет или за закъснение на менопаузата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР