Старозагорската районна прокуратура е внесла искане в съда за задържане

...
Старозагорската районна прокуратура е внесла искане в съда за задържане
Коментари Харесай

Прокуратурата е внесла искане в съда за задържане на Николаев за отправени закани с убийство спрямо 18-годишното момиче

Старозагорската районна прокуратура е внесла искане в съда за задържане на 26-годишния Георги Николаев . Той е притеглен като обвинен за това, че сред 24 и 25 юни в Стара Загора , в изискванията на продължавано закононарушение, се е заканил с ликвидиране на 18-годишната Дебора М., като това е могло да възбуди състоятелен боязън за реализирането му. На 2 пъти той е изпратил текстови известия за закана с ликвидиране посредством интернет приложение. Престъплението е квалифицирано по член 144, ал.3, вр.ал. 1 вр. член 26 от Наказателен кодекс.

По делото се правят дейни дейности по следствието – разпитани са очевидци и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи.

Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка „ възбрана на лицето да напуща територията на България “ . По делото са събрани задоволително данни и доказателства, от които може да се направи обосновано съмнение, че точно обвиненият е направил закононарушението , за което е притеглен в това качество /разпити на очевидци, извлечения от електронна връзка сред потърпевшата и обвинения, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на проучване потърпевшата жена, която ще бъде направена до 10 дни/.

Самото действие се отличава с извънредно висока степен на социална заплаха. Доказателствата по делото сочат и че обвиненият е с трайно построени незаконни привички .

Престъпното действие от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на социална заплаха , досежно упоритостта и изключителната смелост при осъществяването му, поради спецификата, механизма и метода му на осъществяване, съществуването на данни, че директно след осъществяване на закононарушението, предмет на актуалното наказателно произвеждане /на идващия ден/, Николаев е пристъпил към действително осъществяване на отправените към потърпевшата закани , като на 26 юни ѝ е нанесъл голям брой порезни рани по цялото тяло с макетен нож . Налице са и данни, че при този случай на потърпевшата са били породени по изключително непосилен метод и с особена свирепост голям брой травматични увреждания.

След осъщественото посягане против потърпевшата тя е била настанена в поделение по Неврохирургия към УМБАЛ „ Проф. доктор Ст. Киркович “ в Стара Загора, защото на процесната дата и място при нанесения й побой от страна на обвинения, тя е получила и разтърсване на мозъка , което съгласно свидетелските показания е било съпроводено с цялостна загуба на съзнанието , като преди този момент на потърпевшата й е била оказана и животоспасяваща незабавна здравна намеса , с оглед прекъсване на изобилното им кървене .

Повдигнатото обвиняване във връзка с обвинения е за закононарушение, за което се планува затвор за период от 1 до 6 години .

От изисканото и приложено по делото удостоверение за съдимост е видно, че обвиненият е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент, като му е било наложено наказване – пробация . Наказанието е в действие от 30 януари тази година. Това наказание не е оказало своята възпитателна и превантивна роля , по този начин наречената самостоятелна предварителна защита, като по време на изтърпяване на наложеното му наказване за закононарушение по чл.131, ал.1 т.12 вр чл.130, ал.1 от Наказателен кодекс е направил процесното действие, и откакто е бил освободен от наказателна отговорност по член 78 а от Наказателен кодекс, по отношение на осъществено от него закононарушение чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от Наказателен кодекс по административно произвеждане по разказа на Военен съд – Пловдив.

От доказателствата по делото може да се направи и аргументиран извод, че обвиненият демонстрира константни незаконни привички да прави закононарушения против телесната цялост по отношение на разнообразни физически лица, които условия също го характеризират като персона с извънредно висока степен на социална заплаха .

От друга страна от приложените по делото докладни мемоари, се открива, че Николаев е направил опит да се укрие от чиновниците по разледването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едвам на идващия ден е бил открит от служителите на реда. Останалите от голяма важност за типа на мярката за неотклонение условия – съществуването на непрекъсната адресна регистрация, фамилно състояние и други – съпоставени с изложеното нагоре не трансформират извода за съществуването на действителната заплаха по смисъла на закона .

Припомняме, че Николаев е притеглен като обвинен и по досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс – за това, че на 26 юни в Стара Загора е предизвикал междинна телесна щета на 18-годишно момиче . По делото са осъществени и се правят голям брой дейности по следствието.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи съвещание по настояването на прокуратрата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР