Старозагорската общинска организация на БСП категорично не приема заложените цели

...
Старозагорската общинска организация на БСП категорично не приема заложените цели
Коментари Харесай

Да защитим минно-енергийния комплекс Марица изток

Старозагорската общинска организация на Българска социалистическа партия изрично не приема заложените цели в последния вид на Териториалния проект за обективен преход на Стара Загора създаден от държавното управление на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 
В него не се виждат основни разлики с предходния, също недопустим вид, който провокира обективни, отрицателни реакции от работещите в комплекса (мини и електроцентрали) " Марица изток " и старозагорската общност. 
Планът е по-скоро фиктивен и не са взети поради значителните сериозни бележки направени обратно във времето. В него не са регистрирани ползите на живеещите в област Стара Загора и района. До 2030 година " минимум " 12 хиляди служащи и чиновници, заети в комплекса и още 15 хиляди до 2038 година, се планува да бъдат пренасочени към други икономически действия. Това по никой метод не кореспондира с признатите виновни решения (по предложение на БСП) от Народното събрание на Република България:
- решението от 31 януари 2020 г.за отбрана на въглищните централи, с което за първи път обединихме всички (тогава парламентарно показани партии) и задължихме, който и да ръководи, да не поема задължения за закриване на въглищни централи;
- и несъмнено, постигнатият консенсус и обединяване при решението от 12 януари 2023 година, с което българският парламент още веднъж отбрани въглищните централи и българската енергетика и задължи Министерския съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в частта " Енергетика ". Този проект е > път към скоростното закриване  > на въглищната ни енергетика и с това втори смъртоносен удар по енергетиката и стопанската система на България. Заложеното в него:
- основаване на държавна компания " Конверсия на въглищни региони ", която да наеме част от миньорите и служащите в ТЕЦ-овете, с цел да употребяват уменията им в процеса на рекултивация на освободените от въгледобива терени, върху които след това ще се построяват индустриални производства;
- създаване на индустриални зони " Марица изток " и още една такава край Стара Загора за привличане на вложители (предимно в региона на производството на електролизни системи и горивни кафези и уреди и произвеждане на биометан);
Това са по скоро екзотични, в сравнение с действителни решения.
В този тип Териториалният проект за обективен преход на Стара Загора, създаден от държавното управление на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ще докара само до загубата на над 30 хиляди работни места и то в неприемливо къси периоди, поради липса на конкретика за нови вложения и нови работни места. Възмутително е, че се продължава с безсмислената концепция за всеобща преквалификация на миньори и енергетици, в неизвестно какви специалности и специалности, само че условно декларирани като " умения, свързани с производството на чиста сила и енергийна успеваемост ".
Липсват отговори на съществени въпроси, за сметка на догатки и пожелания. Напомняме, че е неприемливо България да няма Национална енергийна тактика и че Териториалните проекти за обективен преход не могат да я заменят, а единствено ще унищожат базови енергийни мощности работещи напълно с локални енергийни запаси.
Няма по какъв начин безрезервно да приемем " зелената договорка " и обвързваните с нея Териториални проекти за обективен преход. Няма да приемем и прибързани решения, подбудени отвън нашите национални ползи за прекъсване на повече от 50% от енергийните мощности в комплекса " Марица изток " и то в ускорени периоди (2026 г.), без каквито и да механически и стопански разбори и обосновки за следствията от това. Няма да допуснем да се повтори националното изменничество със закриването на 4 и 5 блок на АЕЦ " Козлодуй " под външен напън и като част от цената за приемането ни в Европейския съюз.
Призоваваме членовете на Българска социалистическа партия, нашите симпатизанти и всички леви хора да се включат във всички > обективни митинги, проведени и спонтанни  > в отбрана на минно-енергийния комплекс " Марица Изток ", с цел да не допуснем никакви дейности, от държавното управление и от който и да било различен по закриването му, до момента в който не бъдат основани действителни и работещи други възможности.
Минно-енергийният комплекс " Марица изток " е планиран и построен въз основата на най-голямото на Балканския полуостров находище на лигнитни въглища, със ресурси над четири милиарда тона. За да се доближи до добива на това благосъстояние, са вложени милиарди левове, отделяни от страната в продължение на десетки години. Изкопани са милиарди кубически метра земна маса, с цел да се разкрият въглищните пластове за рандеман, като единствено за последните 15 години са вложени над 1 милиарда евро за нова техника (в това число багери) и за рехабилитация и рационализация на наличната. Към момента ресурсът в находището е привършен на половина - остават към 2 милиарда тона ресурси.
В Комплекса работят четири Топлоелектрическа централа. С конфигурираната си мощ от 1650 мегавата, държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД е най-голямата централа на Балканския полуостров, в която през последните години са вложени над милиард евро за модерни очистващи уреди, които обезпечават равнище на нездравословните излъчвания под пределно допустимите европейски правила сега, в това число и електрофилтри, които задържат 99% от праховите излъчвания.
Повече от 60 години стопанската система и развиването на целия Старозагорски район се градят към дейностите в Комплекса. И през днешния ден огромна част от бизнеса в района е обвързван директно или индиректно с него. В дейностите на Комплекса директно са ангажирани над 10 хиляди индивида, а обслужващите главната активност са над 20 хиляди или дружно със фамилиите си са повече от 100 хиляди. Те в по-малка или по-голяма степен зависят от действието на този Комплекс. В това число не са включени ангажираните индиректно. Днес заради > недалновидната и неефективна държавна политика  > в областта на енергетиката Минно-енергийният комплекс " Марица изток " е застрашен от преждевременното преустановяване на работата му.
Общинската организация на Българска социалистическа партия в Стара Загора:
- смята, че нашата страна не може да си разреши българската енергетика да се лиши без всякаква логичност и под нестимулиран външен напън от към 45% от цялото произвеждане на електрическа енергия в България. Това ще се отрази на енергийната самостоятелност и на националната сигурност на страната ни;
- изрично показва позиция, че без въглищната енергетика в дълготраен проект няма по какъв начин да чакаме гарантиране на енергийната и националната сигурност на страната;
- предизвестява, че съществува голям риск от обществена рецесия в народен мащаб, тъй като без работа ще останат хиляди миньори и енергетици.
Изхождайки от тези обстоятелства и:
- основавайки се на това, че България има суверенно право да вземе всички ограничения, с цел да подсигурява енергийната си сигурност и независимостта на страната;
- осъзнавайки, че националните ни ползи стоят над партийните.
Ние, от общинската организация на БСП-Стара Загора, поддържаме Решението на Народното събрание на Република България от 24.01.2020 година, по отношение на политиката на Министерството на енергетиката във връзка с бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България и настояваме:
- министърът на енергетиката и Министерският съвет по никой метод да не позволяват преустановяване на действието или ограничение на индустриалния потенциал на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс " Марица изток " до привършване на енергийния запас (въглищата) и да подхващат > всички нужни мерки  > за естественото действие на Комплекса, с цел да бъде обезпечена енергийната и националната сигурност на страната;
- българското държавно управление да работи в тясно съдействие с Германия, Полша, Чехия, Унгария за взаимни дейности по отбрана на ползите ни;
- българското държавно управление да ангажира целия теоретичен капацитет на България за решения в областта на очистването на излъчванията, за създаване на такива очистки на допустима цена, които да понижат нездравословните излъчвания до степен, че да обезсилят причините на радетелите за зелена енергия;
- в най-кратки периоди да бъде създадена дълготрайна Програма с небосвод най-малко до 2050 година за създаване на заместващи мощности и за пренастройване на стопанската система в Старозагорския район. Настояваме за стратегия, която да подсигурява равномерен преход, без разтърсвания, без обилни загуби за обществото и стопанската система ни и без тежки обществени последствия за хората.
Изразяваме вяра позицията ни да бъде възприета и от останалите политически сили в Стара Загора, да се обявим в поддръжка на Минно-енергийния комплекс " Марица изток " и да покажем, че за нас работата в името на просперитета на Стара Загора и България е това, което може да ни сплоти в сериозен миг, какъвто без подозрение е този.
Оставаме с вяра, че разсъдъкът ще надделее над политическите ни пристрастия и с общи старания ще реализираме нужното за гарантиране действието на нашата въглищна електроенергетика и на нашия минно-енергиен комплекс " Марица изток ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР