Старовремски къщи, които или са загубили битката с времето, или

...
Старовремски къщи, които или са загубили битката с времето, или
Коментари Харесай

Призрачни къщи плашат туристите в Стария град в Пловдив

Старовремски къщи, които или са изгубили борбата с времето, или са били занемарени и изоставени от притежателите си, стряскат задграничните туристи, които са решили да прекарат почивката си в града под тепетата и да посетят перлата в короната на Пловдив - Стария град, написа " Марица ".

Такъв е казусът с жълтата къща, която е безусловно залепена до бижуто на архитектурно-историческия резерват - къща Клианти. По подигравка на ориста всеки, който реши да прегледа изяществото на най-хвалената възрожденска постройка в Стария град, би трябвало да се сблъска и с порутеното здание в съседство.

Най-смелите туристи могат да прегледат и вътрешността на жълтата къща. Въпреки че вратата е крепко заключена с катанец, в сутерена се влиза елементарно през един от избитите прозорци, на който няма сложени решетки. Оттам се виждат изгнили дървени стълбища, срутени стени и битови боклуци - очевидно мястото има и непрекъснати жители.

Цялостното лъчение на постройката е злокобно - прозорците от дълго време са били изпочупени, а зейналите дупки са запълнени с шперплат и откъртени от вътрешността порти. Мазилката също е в сериозно положение.

До преди няколко години по една от стените пълзеше солиден бръшлян, който прикриваше част от порутената къща. Сега от него е останало единствено дебело изсъхнало стъбълце. На предната фасада има закачен старовремски фенер, който от години е загаснал - тъкмо като тогавашното великолепие на този архитектурен шедьовър.

Друга призрачна къща се намира до улица „ Панайот Волов “, малко зад ОУ „ Гео Милев “. Тя е по-трудно налична, тъй като е издигната върху скали. Постройката е полуразрушена и се разпада с всеки минал ден. Странното обаче е, че в нея живеят хора. Това издава пушещият комин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР