Старото ръководство на ВиК Холдингът е разработил методика за теставане

...
Старото ръководство на ВиК Холдингът е разработил методика за теставане
Коментари Харесай

ВиК холдингът ще отчита Ковдид болните по отпадните води

Старото управление на ВиК Холдингът е създал методика за теставане на отпадъчните води, посредством която може да се откри броят на инфектираните от ковид в дадена област. Това излиза наяве обява на интернет уеб страницата на холдинга.

Това е направено по рекомендацията на Европейската комисия, която " мощно предизвиква " страните - членки да вкарат до 1 октомври 2021 година национална система за наблюдаване на отпадъчните води, ориентирана към събиране на данни за SARS-CoV-2 и нейните разновидности в отпадъчните води.

Системата за мониторинг би трябвало да включва огромни градове с над 150 000 поданици, а минималната периодичност на взимане на пробите да бъде два пъти седмично.

ВиК холдингът е направил и пилотно изследване в 10 пречиствателни станции. Данните са предоставени на Министерството на здравеопазването през май, само че все още не е проявен интерес за продължение на следеното на тези индикатори, макар че страната ни е изправена през нова четвърта вълна, споделиха от сдружението.

Наблюдението на градските пречиствателни станции за отпадни води е инструмент за установяване на степента на заболелите от Covid-19 и агломерации и може да служи като ранно предизвестие за наново появяване на циркулация на SARS-CoV-2. По този метод могат да се вземат превантивни управнически решения от страна на съответното РЗИ за ограничение на разпространяването на вируса.

ВиК Холдингът може да дава информация за хода на заболяването в 97 обитаеми места - толкоз е броят на пречиствателните станции за отпадъчни води. Те са в активите на 20 ВиК оператора, които са под шапката на холдинга.

Среща на районния министър с новото управление на холдинга

Междувременно министърът на районното развиване арх. Виолета Комитова се срещна с новите шефове на ВиК Холдинга във вторник.

Тя смени съвсем цялото управление на единственото държавно сдружение, основано по времето на ГЕРБ, което не изхарчи предплатено импортирания 1 милиарда лева, вкарвайки фрагменти на Движение за права и свободи.

За началник на Надзорния съвет пък беше назначен някогашният боен министър от кабинета на тройната коалиция Николай Цонев.

От остарялото управление на холдинга остана само изпълнителният шеф Илиян Илиев, който е от сектора.

Служебният министър на районното развиване е поискала ясна визия за ВиК бранша и усъвършенстване работата на ВиК холдинга. " Крайно време е сдружението да проработи на цялостни обороти, да окаже действителна поддръжка на този стратегически бранш и да се погрижи за ВиК-ата в страната и хората ", е декларирала а по време на срещата арх. Комитова, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

В известието е посочено още, че е належащо да се оказва освен финансова, само че и експертна помощ на водните оператори и да се обезпечат разнообразни източници на финансиране. Целта е да се подобрят изискванията на работа във ВиК сдруженията от една страна, а от друга - да се увеличи качеството на ВиК услугите за популацията, показват от Министерство на регионалното развитие.

Мълчание защо ще се харчат 900-те млн. лева

На фона на към 300 обитаеми места без вода или на режим няма изясненост защо ще бъдат изхарчени към 900-те млн. лева по сметките на ВиК Холдинга. Назначеното ново управление досега не е представяло обществено проектите си. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) към момента не е дало отговор и на запитването на Mediapool.

От интернет уеб страницата на холдинга излиза наяве, че другите два плана, по които работи, само че са в напълно начален стадий, са ремонтът на стената на язовир " Бели Искър " и обезпечаването на аварийното водоснабдяване на София.

ВиК холдинга отпусна и няколко заема на водните си сдружения за решение на проблеми с безводието.

Около 1.5 млн. лева получи ВиК Бургас за решение на казуса с безводието в село Маринка, само че планът се бави по неразбираеми аргументи. В началото на август жителите на селото даже блокираха интернационалния път в символ на митинг поради честите ВиК повреди и прекъсване на водата.

Говорителят на ВиК Бургас Димитър Гюров назова митинга на жителите на селото безпочвен. " Слаби връзки, пръсване на тръбопровод, аргументите са десетки, само че не виждам причина поради седем повреди през последните три месеца хората да стачкуват и то да стопират интернационалния трафик сред Бургас и Малко Търново ", сподели Гюров пред БНР. Той не разяснява какво е направил водният оператор с отпуснатия милион за село Маринка.

ВиК Холдингът отпусна и към 6 млн. лева на ВиК Пловдив за реализацията на плана за възобновяване на водопровода и настилката на три булеварда - " Христо Ботев ", " Коматевско шосе " ( до кръстовището с бул. " Александър Стамболийски " ) и част от бул. " Копривщица ", който се осъществя сега.

Освен тези два инфраструктурни плана ВиК Холдингът даде и заеми за погасяване на отговорности на ВиК оператори за електрическа енергия, такси за водоползване към байсеновите дирекции и " Напоителни системи ". Публично известни са двата заема за ВиК-тата в Добрич и Шумен.

Източник: Mediapool.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР