Старото нормално вече го няма, то просто не съществува. Коронавирусът

...
Старото нормално вече го няма, то просто не съществува. Коронавирусът
Коментари Харесай

Психолог: Старото нормално вече го няма, то просто не съществува

Старото обикновено към този момент го няма, то просто не съществува. Коронавирусът се отразява солидно върху душeвността ни. Психичноздравните и психоемоционални поведенчески проблеми са в експоненциален растеж. Над 800% е увеличено търсенето на поддръжка в разнообразни обстановки, по отношение на 2019 година. Това регистрира психологът Пламен Димитров в предаването „ Лице в лице “ по bTV

„ Насочени сме към създаване на устойчивост и резистентност, тъй като вирусът ще продължи да съществува. Истината е, че ние имаме солидна социално-поведенческа смяна. Тази крива на проблемите, която продължава да пораства, би трябвало да се посрещне с нов потенциал “, изясни той.

„ Това е една световна обстановка на посттравматични затруднения и психосоматични трансформации на проблемите, които породи пандемията. Тя е годна в това число и у нас “, добави Димитров.

''Голям е спектърът от най-чести аргументи да се потърси професионална помощ, психолозите са многопластово насочени. Това не се случва единствено и само при тревожни състояния'', счита той. ''Тревогите не постоянно са за самия себе си, те са за най-близките, за родителите'', добави Димитров.

„ Само от началото на годината персонално аз съм работил с 12 фамилии, които изгубиха свои близки. Децата бяха доста сериозна тематика, когато бяха напълно у дома на онлайн образование. Други огромни тематики са междуличностните връзки и домашното принуждение. То се обостри, минимум 4 пъти набъбнаха позвъняванията към дежурните линии в тази посока, да не приказваме за случаите, които не стигат до нашето познание “, означи Димитров.

Най-тежко било ситуацията при възрастните хора.

„ Хората, които имат разтърсено здраве и психосоциална изолираност “, добави експертът.

Що се отнася до настояването за обособен закон за психолозите, той разяснява, че това е дълго чакана и дълго работена тематика. По думите му в Европа и в света сериозните гилдии от дълго време са структурирали този развой, това е контролирана специалност.

„ Трябва да е доста ясно какви са компетентностите, просветителната подготовка, квалификацията, специализацията. Това да е обществено и да са предпазени ползите на потребителите на услугите. Да се основат условия съсловната организация на психолозите, който към този момент е над 50-годишна, да стане същинска и представителна, като включи всеки собствен член в регистъра. Сега имаме саморегулативни правила, само че те са напълно доброволни “, изясни Пламен Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР