Старото летище в сибирския град Чурапча е неизползваемо от години,

...
Старото летище в сибирския град Чурапча е неизползваемо от години,
Коментари Харесай

В Русия вечната замръзналост се топи - заплаха за сградите и инфраструктурата

Старото летище в сибирския град Чурапча е неизползваемо от години, а пистата му се е трансформирала в блатисто поле с образували се бабуни и вдлъбнатини.

Както други градове в Северна и Североизточна Русия Чурапча изпитва върху себе си следствията от климатичните промени, водещи до размразяване на трайно замръзналата почва, върху която е построено всичко.

" Няма нито едно обитаемо място в съветска Арктика, където да не видите разрушена или деформирана постройка ", сподели Алексей Маслаков, академик от Московския държавен университет.

Домовете се отделят от потъващата земя. Положените тръби и складовите пространства са застрашени. Пътищата от ден на ден се нуждаят от ремонт.

Докато Русия се затопля 2,8 пъти по бързо от междинното за планетата, стопяването на дълготрайно замръзналата сибирската тундра води до изпускане на парникови газове. Учените се притесняват, че това може да попречи на световните старания за ограничение на излъчванията, свързани със стоплянето на климата.

Тъй като безконечната заледеност съставлява 65 % от почвата в Русия, разноските към този момент нарастват.

Русия може да понесе вреди за инфраструктурата, възлизащи на 7 трлн. рубли (97 милиарда долара) до 2050 година, в случай че темпът на стопляне се задържи на същите равнища, сподели Михаил Железняк, шеф на якутския Институт за безконечната заледеност " Мелников ".

Неравната околност към Чурапча - град, намиращ се на към 5000 км източно от Москва, припомня огромно платно от опаковъчен найлон с мехурчета на местата, където ледените клинове в земята са се разтопили, поради което почвата по едно и също време пропада, сляга се и се набраздява.

" Пътища, електрически кабели, газови и петролни тръбопроводи - всички линейни структури са най-силно наранени от стоплянето на климата и отражението му върху безконечната заледеност ", сподели Александър Фьодоров, заместник-директор на Института за безконечната заледеност.

" Ще би трябвало да се пригодим "

Построени през 60-те и 70-те години на предишния век, когато Съветска Русия осъществяваше агресия в Арктика, доста здания в Далечния Север и Далечния изток бяха построени съгласно схващането, че замръзналата от хилядолетия почва, е постоянна и в никакъв случай няма да стартира да се топи.

Жилищните блокове стоят върху кокили, забити на метри дълбочина в земята.

Чурапча - град с население от 10 000 души, трябваше да затвори летището си през 90-те години на предишния век болести топенето, споделят учени.

През годините в миналото равната писта се трансформира в набраздено поле, което наподобява повече като гърба на змей, откакто земята се сляга, а ледът се топи. В последна сметка регионът може да се трансформира в езеро, споделят учените.

Фьодоров от Института за безконечната заледеност учи региона от години и е разкрил, че някои места потъват със междинен ритъм от 2-4 см на година, до момента в който други даже с 12 см годишно.

В осем обитаеми места в Централна Якутия, район в Североизточна Русия, 72 % от хората, интервюирани от Североизточния държавен университет, споделят, че имат проблеми с потъването на основите на домовете си, сподели Фьодоров.

В цяла Русия общо над 15 милиона души живеят върху безконечна заледеност. Руските управляващи влагат в по-добър мониторинг на топенето на почвата.

" Не знаем какво тъкмо се случва с нея ", сподели през август министърът на околната среда Александър Козлов и добави: " Необходим ни е мониторинг освен с цел да проследим какво се топи и по какъв начин. Учените ще употребяват данните, с цел да предвиждат следствията от топенето и да проучат по какъв начин да се предотвратят нещастни случаи ".

Министерството възнамерява да разположи 140 мониторингови станции, всяка с до 30-метрови сондажи, с цел да се мери обстановката подземен.

Макар че това може да спомогне за определянето какъв брой бързо се топи района, то няма да помогне на локалните поданици като Егор Дячковски, чийто дом до бившето летище на Чурапча към този момент се деформира.

През петте години откогато фамилията му е построило тази къща почвата под нея потъна. Първоначално къщата се издигала на 30 см над земята върху пръти. Сега пролуката сред къщата и земята е цялостен метър.

Дячковски поръча пет камиона с пръст, с цел да запълни пролуката сред земята и дома си, и споделя, че му би трябвало още.

Някои от съседите му се пробват да продадат домовете си.

" Всеки се пробва да се оправи самичък ", сподели още един гражданин на Чурапча Сергей Атласов.

Семейството на Дячковски обаче сега строи гараж и наподобява готово да се оправи с компликациите.

" Какво можем да създадем против природата? Ще би трябвало да се пригодим ", Каза Дячковски и добави: " Така е на всички места. Няма на кого да се оплачем. Може би единствено на Всевишния ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР