Старото кучешко гробище до Розариума оцеля, въпреки че преди да

...
Старото кучешко гробище до Розариума оцеля, въпреки че преди да
Коментари Харесай

Масови погребения до Розариума стряскат пловдивчани

Старото кучешко гробище до Розариума оцеля, макар че преди да стартират реконструкцията на парка, от община Пловдив няколко пъти предизвестиха стопаните да реалокират тленните остатъци на домашните си любимци на Рогошко шосе. Кръстовете и надгробните монументи досами алеята са изчезнали, само че в профил, сред дърветата екипът на " Марица " преброи минимум дузина гробове.

С огромен камък вместо монумент и надпис върху фаянсова плочка околните са уважили паметта на Чара. В съседство в мир почива Душко. Под сянката на дърветата през 2014 година е положено и тялото на обичания Бъни. Цветната фотография на красивото куче, живяло цели 17 години, е поставена над дървения кръст. До него в пръстта е вкопан още един кръст, на инат на напомнянето на православните свещеници, че този знак може да се употребява единствено за умряли хора, само че не и за животни.  

Цял саркофаг е изработен за Батиста. Гробът е насипан с бял трошляк и ограден, а над него също се извисява кръст. Досущ като човешки. Собствениците на домашните любимци, заровени в парк " Отдих и просвета ", или са нямали време, или са сметнали за ненужно да придвижват костите им на Рогошко шосе. В траурния парк е отделено особено място за погребения на кучета и котки. Но за тази услуга се заплаща. До Розариума погребенията са изцяло безвъзмездни. 

Като по знамение катерушките и барбекюта на Розариума към този момент са опазени от вандали, които не пропущат да потрошат било пейки, люлки или кошчета. В края на асфалтираната алея до парка е инсталирана преграда, евентуално за колите да не газят тревната повърхност и да не нахлуват сред дърветата.

Съвместни инспекции не съумяват да изплашат нарушителите, които не съблюдават разпоредбите за развъждането на домашните си любимци. Това е констатацията на шефа на Общинския инспекторат Ангел Славов. Той изясни, че инспекциите се вършат въз основата на подадени сигнали, само че нямат сили да отреагират на момента на всеки. 

" Когато съберем избран брой сигнали, се координираме с Общинска полиция. Заедно с техни чиновници вършим инспекции на място. За страдание множеството от притежателите не се плашат от глобите. Иска ми се да се завишат малко. В момента според от нарушаването те са сред 50 и 150 лв. ", разяснява Славов. Той добави, че сигнали се подават от всички региони.  

 

В Наредбата за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета и котки, и регламентиране на развъждането на домашни кучета и котки на територията на община Пловдив са записани ясни правила.

Чл. 11. (1) На публични места притежателят, лидерът или стопанинът на куче - домакински любим е задължен:

 5. Да събира и изхвърля в съдове за боклуци екскрементите на кучето - домакински любим.
(....)

Забранява се наличието и разхождането на кучета - домашни любимци:

1. На територията на детски градини, ясли и училища;

2.На територията на здравни заведения;

3. На територията на обособени детски и спортни площадки;

4. (изм. с Р. №499,Пр.№22 от 20.12.2012г.) На територията на градските паркове и градини, или отделни части от тях, които не са избрани със заповед от районния кмет за разхождане на кучета - домашни любимци;

5. На места, обозначени от общината със забранителни знаци.

(...) Собственикът, лидерът или стопанинът на куче - домакински любим е задължен да разхожда кучето си с нашийник и неразтеглив мотив, а кучетата от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанка), немски дог, немска овчарка, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул, стафорширски териер, мастиф, американски булдог, както и едри кучета с агресивен темперамент - с неразтеглив мотив до 1,5 м и с намордник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР