Старостта е и наша отговорност, не само на държавата. Самотата

...
Старостта е и наша отговорност, не само на държавата. Самотата
Коментари Харесай

Дискусионни форуми, организирани от „Каритас“, поставят на фокус нуждата от повече грижи за възрастните хора

Старостта е и наша отговорност, освен на страната. Самотата убива, а възрастните хора страдат най-често от нея. Системата на финансиране на обществените услуги за възрастни хора сега е проведена главно на планов принцип и липсва резистентност. Не доближават експерти като обществени служащи, липсват задоволително услуги за домашна грижа, изключително в по-малките обитаеми места.

Това са част от изводите на огромно изследване за достъпа на възрастни хора (65+) до дълготрайни грижи в дома и общността, осъществено от мрежата на „ Каритас “ на територията на цялата страна.

Повече от 60 участници в Русе, Плевен и Бяла Слатина обсъждаха резултатите от изследването по време на първите три от поредност кръгли маси, проведени от русенската „ Каритас “ по тематиката „ Когато търсенето изпреварва предлагането - подсигуряваме ли достъпа на възрастните хора до дълготрайни грижи в домашна среда? “. В идващите дни полемиките не престават в общините Левски, Белене и Свищов.

Във форумите се включват представители на локалните управляващи – общини и общински препоръки, държавни институции, снабдители на обществени услуги и експерти.

Екипите на „ Каритас “ вършат презентация на финалното проучване за дълготрайните грижи в домашна среда – прогрес, провокации и оферти за възстановяване през погледа на Каритас. Фасилитатори водят полемиките с опит, познавайки потребностите на локалните хора.

Професионалисти в бранша – представители и на обществени институции, снабдители на услуги от обществения и частния бранш, вършат своите оферти и мнения с противоположна връзка за триумфите и провокациите пред общинските стратегии за даване на грижа в дома.

През 2027-а година всеки четвърти българин ще бъде на възраст над 65 години. Населението на страната застарява с все по-бързи темпове. Нуждата от дълготрайни грижи за възрастните хора пораства както поради самото остаряване, по този начин и поради все по-нездравословното стареене. Затова и главната цел на самодейността е да окаже въздействие за смяна на съществуващите политики за дълготрайни грижи в дома и общността за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора.

Кръглата маса се реализира в границите на Проект ACF/772 „ Достъп на възрастните хора (65+) до дълготрайни грижи в дома и общността – политики и действителност “ (www.dostap.caritas.bg), изпълняван с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП (2014 – 2021 г.).

Обсъжданията се организират в цяла България, където работи мрежата на „ Каритас “. В края на февруари ще има обществена полемика и в Русенския университет, а финално събитие в София ще показа резултатите от плана през месец март. Очаква се няколкогодишните старания в тази посока да завършат с оферти за промени в законодателството и нормативната уредба на тази значима за обществото активност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР