“Старост – нерадост“, гласи крилатата фраза. Но не и за

...
“Старост – нерадост“, гласи крилатата фраза. Но не и за
Коментари Харесай

„Успешните пенсионери“ в НБА

“Старост – несрета “, гласи крилатата фраза. Но не и за топ играчи от НБА, които станаха и „ сполучливи пенсионери “ след края на кариерата си. В НБА няма тъждество. Със суперзвездите се държат като с богати. С тях се подписват колосални контракти, стават непроменяемо рекламни лица на огромни компании. А редовите играчи се задоволяват с парите, които им обезпечат сътрудниците. По предписание контрактите с клубовете са и главната част от приходите им. Но няма никаква гаранция, че след края на противоречивата кариера тази суперзвезда или редови състезател няма да има триумф в друга област. Ето и топ 10 на тези, на които им се отдаде тази опция.

1. Шакил О’Нийл

Без подозрение Шакил О’Нийл е един от най-хубавите играчи за всички времена. В актива си има две олимпийски трофеи, №1 в света и 4-кратен първенец в НБА. Признат е за най-ценнен състезател на НБА за 2000 година Участва 15 пъти в Мача на звездите, от които 13 следващи. Никога не е имал проблем със самореализацията. Още като играч учи в униерситета, след това приключва полицейски курсове и се снима в киното. След края на спортната си кариера е сполучлив ефирен анализатор. Занимава се със сериозна инвеститорска активност, която му носи и солидни приходи. Магистър е по бизнес администрация. Шак пее и танцува рап. Има издадени и няколко албума.

2. Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е едно от най-популярните имена в историята на НБА – шест пъти е първенец с „ Чикаго Булс “, 10 пъти е избиран за изпълнител №1, което е връх в лигата, два пъти победи с олимпийската купа на Съединени американски щати. И въпреки че приключва кариера през 2003-а името му продължава да стои на върха в разнообразни баскетболни ранглисти. След края на кариерата си Въздушния захваща с разнообразни бизнеси, само че в този момент всички сили е насочил към личния си клуб „ Шарлът Хорнетс “. Не бива да се не помни и неговият бренд за спортна екипировка „ Найк “. Състоянието на Джордан се прави оценка за $1,31 милиарда – невероятна цифра освен за някогашни спортити, само че и за доста хора, които цялостен живот посвещават на личния си бизнес.

3. Дени Ейндж

В НБА постоянно има играчи, които са обречени да станат треньори или да заемат някой пост в офиса на клуба. Дени Ейндж е точно подобен. Той бе една от основните фигури на „ Бостън “ през 80-те години, а завършва кариерата си във „ Финикс “ през 1995 година След година към този момент е старши треньор на „ слънцата “, три пъти извежда отбора до плейофите. През 2003-а става общоприет управител в родния „ Бостън “, образува звезден тим който 4 година по-късно печели 17-та купа в НБА.

4. Вини Джоунс

Вини Джоунс в никакъв случай не е бил суперзвезда, само че за почитателите на „ Детройт “ е легенда, откакто донесе купата на тима през 1990-а. А приключвайки спортна кариера захваща авто бизнес, който трансформира в сполучлив за малко време. Сега компанията му е една от най-големите в Детройт, а годишният й оборот възлиза на към $1,5 милиарда Освен това основава и стотици работни места за жителите на Детройт.

5. Дейвид Робинсън

Дейвид Робинсън е един от най-великите играчи в НБА. През цялата си кариера играе в „ Сан Антонио “, с който печели две трофеи и е приет за най-хубав състезател за 1995-а. След края на кариерата си основава капиталова компания. Целта на неговия бизнес е да финансира комерсиални, само че и обществени планове. Фирмата има частна школа, само че непрекъснато поддържа разнообразни спортни и образоватилни начинания.

6. Стив Кър

Играе 15 години в НБА и пет пъти доближава до шампионската купа. Най-силните му години минават в „ Чикаго “, с който три пъти подвига трофея. Стив Кър е един от най-хубавите играчи от тройката в историята на лигата. Успехите не го изоставят и след края на спортната му кариера. Влиза в ролята на ефирен аналитик, бил е общоприет управител на „ Финикс “, а през 2014-а оглавява „ Голдън стейт “ и тимът още в първия сезон печели купата.

7. Меджик Джонсън

През цялата си кариера Меджик Джонсън играе с екипа на „ Лос Анджелис “, с който печели 5 трофеи в НБА и 12 пъти е участник в Мача на звездите. Джонсън е част от тима, който през 1992 година печели олимпийското злато в Барселона. А след края на кариерата си стартира бизнес. Влага парите се в компании, които желаят да се развиват в малко известни американски градове. Стратегията му дава резултат. Той има дял в бейзболния клуб „ Лос Анджелис Доджърс “, става и президент на „ Лейкърс “.

8. Майкъл Финли

Понякога редовите почитатели не помнят, че баскетболистите имат и ползи отвън спорта. Майкъл Финли е прочут със мощните си изяви за „ Далас “ и „ Сан Антонио “, а след края на кариерата си основава продуцентска компания. Сега тя интензивно взе участие в производството на филми. А в нейното портфолио влизат известни продукции, като „ Бътлър “ и „ Рождеството на нацията “.

9. Джамал Машбърн

Джамал Машбърн пази цветовете на „ Далас “, „ Маями “ и „ Шарлът “ и осъществя приблизително по 19,1 точки на мач. И за цялата си спортна кариера печели 75,6 млн. $. А след края й съумява да натрупа още милиони, правилен на правилото си „ положителни вложения, а не покупка на скъпи коли и първокласни парцели “. Той влага част от парите си в общо 80 вериги за бързо хранене, има 5 автокъщи и маркетингови организации. Инвестициите му носят още $45 млн.

10. Кени Томъс
Кени Томъс прекарва 11 години в НБА, само че надали кариерата му би могла да се назова завладяваща. През 2010-а като играч на „ Мемфис “ завършва със спорта. Но стартира бизнес дружно с Меджик Джонсън. И съумява сполучливо да сътвори компания, която работи 6 посоки – здравословна вода, спортно обликло, баскетболно обучение, работа с популацията, развлечения и недвижими парцели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР