Старо поверие гласи, че от гарваните в Лондонската кула съдбата

...
Старо поверие гласи, че от гарваните в Лондонската кула съдбата
Коментари Харесай

Монархия под обстрел: 30% от британците подкрепят идеята за република

Старо вярване гласи, че от гарваните в Лондонската кула ориста на английската корона. Смятат ги за същинските пазители на Тауър, а с това и на цялото английско кралство.

Британците имат вяра, че в случай че гарваните отлетятq кралят или кралицата ще изгубят трона си, а дружно с тях ще изчезне и Англия. Заради това поверие от епохи в Кулата на Лондон публично се отглеждат шест гарвана.
Днес с изключение на тази антична опасност към короната има и още една - републиканското придвижване. С водача му Греъм Смит се срещнах особено за феновете на bTV.

Специалният сътрудник на bTV в Лондон Васил Христов единствен беседва с наследника на българската монархия

Еуфорията от събитието, невиждано от 70 години, не среща поддръжката на всички британци. „ Единственото позитивно нещо в коронацията е опцията да вършим интензивно акцията си и да сме пред камерите, както и да доближаваме до хората, които гледат. Няма по какъв начин да останем незабележими - облечено в черно и жълто. Планираме над хиляда наши последователи да стачкуват и вдигнат задоволително звук по пътя на цялата върволица “, споделя Греъм Смит от придвижване,,Република ".

Служебният министър председател Гълъб Донев е на чело на делегацията в Лондон, а Симеон Сакскобургготски и Маркагира са част от гостите в Уестминстърско абатство

Само за последния месец от продажбите на жълто-черно тениски от организацията „ Република “ е събрала над 25 000 паунда, с които да поддържа самодейностите си и акциите за унищожаване на монархията. Греъм Смит е един от най-известните републиканци на Острова, който води акция против кралското семейство към този момент над 20 година Той основава „ Република “ през 1983 година, като тя е публично учредена през 2006 година

„ Подкрепата за монархията очебийно се срутва и макар че доста хора не престават да считат, че монархията като форма на ръководство е подобаваща за страната, ние не им обръщаме внимание и продължаваме да работим за премахването ѝ “, споделя още Греъм Смит.

Кралят и кралицата са поръчали на пет художника картини, които да увековечат този исторически миг

За първи път, откогато социологията изследва публичните настройки на Албиона, близо 30 % от британците поддържат концепцията за република.

Кореспондентът ни в Лондон Васил Христов пита Греъм Смит може ли да изброи пет неща, които ще се трансформират за хората, в случай че заживеят в република.

Откъде ще премине шествието?

„ О, не мисля, че мога да изброя пет характерни неща, които ще се трансформират, само че най-голямата смяна ще бъде по-добрата народна власт, тъй като тя ще донесе прекачване на мощ от държавното управление към Народното събрание, а от парламент към хората. Въвеждането на писана конституция ще затвърди значимостта на демокрацията. И не на последно място, ще имаме за държавен глава човек, който е внушителен, виновен и регистриран “, споделя още Греъм Смит.

Очаква се да бъдат изпити 35 милиона халби бира и 5 милиона бутилки вино

„ Република “ е група за напън, която се застъпва за замяната на монархията на Обединеното кралство с парламентарна република. Членовете на организацията са към 1000  и са част от  Алианса на европейските републикански придвижвания. В момента е единствената организация, която се бори за републиканска конституция на Англия. „ Република “ декларира, че нейната задача е „ замяната на наследствената монархия с демократична републиканска конституция “.

Извършен е следен гърмеж

„ Това би трябвало да се случи благодарение на хората. Трябва ясно да погледнем на концепцията зад това и когато реализираме поддръжката от над 52% от обществото да имаме силата да натиснем политиците да разгласят референдум. Той е единствено причина и евентуално би трябвало да е на два стадия, само че това са елементи. След като преминем през това, Народното събрание би трябвало да гласоподава закон и да сътвори длъжността избираем държавен глава “, споделя още Греъм Смит.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР