Starlink се използва на „всички фронтови линии“, казва шефът на шпионажа на Украйна, но не е бил активен „за известно време“ над Крим

...
Сателитните системи Starlink на Илон Мъск се използват от украинските
Коментари Харесай

Сателитните системи Starlink на Илон Мъск се използват от украинските сили на всички фронтови линии във войната с Русия, каза шефът на разузнаването на страната.

„Те са се доказали на предната линия. Можете да кажете каквото искате за това дали [системите Starlink] са добри или лоши, но фактите са си факти. Абсолютно всички фронтови линии ги използват“, каза в събота Кирило Буданов, ръководител на Главното украинско разузнавателно управление, според Интерфакс Украйна.

Буданов говори на годишната среща на Европейската стратегия в Ялта, организирана от Фондация Виктор Пинчук.

Шефът на шпионажа също даде положителен отчет за разликата, която Starlink прави във войната.

„Те са играли и продължават да играят значителна роля, тъй като толкова много системи използват антените, използват самите системи Starlink за комуникации, за предавания с дронове, особено по отношение на отдалечен команден пункт и така нататък.“

Буданов също каза, че покритието на Starlink „не е работило известно време“ в окупирания от Русия Крим, без да дава подробности.

„Абсолютно мога да потвърдя, че системите Starlink не са работили за определен период от време близо до Крим. Веднага разбрахме, че там просто няма покритие. Може би това е всичко, което мога да ви кажа“, каза Буданов.

 „Илон Мъск“ от Уолтър Айзъксън“ class= „Илон Мъск“ от Уолтър Айзъксън Саймън и Шустър

Речта на шефа на шпионажа следва разкритията за използването на сателитната система във войната, направени в нова биография на собственика на Starlink, написана от Уолтър Айзъксън и озаглавена просто „Илон Мъск“.

Според откъс от книгата Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа Starlink на неговата компания близо до брега на Крим миналата година, за да осуетят скрита украинска атака срещу руския военноморски флот.

Докато украинските подводни дронове, вързани с експлозиви, се приближиха до руския флот, те „загубиха връзка и безвредно се изхвърлиха на брега“, пише Айзъксън.

Решението на Мъск, което накара украинските служители да го молят да включи отново сателитите, беше продиктувано от остър страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според Айзъксън.

Мъск не отговори на искането на CNN за коментар преди публикуването. Но той отговори на откъса от книгата на Айзъксън късно в четвъртък на X, платформата, известна преди като Twitter, която притежава, като заяви, че услугата Starlink, предоставена от неговата компания SpaceX, никога не е била активна над Крим и че украинското правителство е отправило „спешно искане ” към него, за да включи услугата.

„Имаше спешна заявка от правителствените органи за активиране на Starlink чак до Севастопол“, публикува Мъск на X. Севастопол е пристанищен град в Крим.

„Очевидното намерение е да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР