Starlink рекламира своята високоскоростна интернет услуга като достъпна почти навсякъде

...
Starlink рекламира своята високоскоростна интернет услуга като достъпна почти навсякъде
Коментари Харесай

Неприятна изненада: Starlink терминалите масово се продават на черния пазар

Starlink популяризира своята високоскоростна интернет услуга като „ налична съвсем на всички места на Земята “. Но на процедура разпространяването ѝ публично се приключва в териториите, където компанията към момента не е получила позволение за активност. И даже в страни с репресивни режими. Ето че в този момент журналистическо следствие на Bloomberg разкри голям брой образци за потребление на сателитната интернет услуга на Илън Мъск на „ неразрешени “ места по целия свят.

Терминалите се внасят контрабандно и се търгуват на черните пазари. Това повдига въпроси по отношение на способността на SpaceX да управлява тяхното разпространяване. През 2023 година бе обявено, че Starlink на фронта по някакъв метод към този момент е почнал да се употребява от руснаците. Тогава директната или непряката продажба на терминалите на руснаците бе изрично отречена от Илън Мъск.

Според репортажа на изданието Starlink се употребява интензивно в Йемен, който претърпява десетилетна революция. Също и в Судан, където елементарният интернет от месеци не работи. В същото време решенията на държавното управление против противозаконните терминали в Казахстан от тази година нямаха огромен резултат върху потреблението им. Но бързо покачиха техните цени на черния пазар.

Starlink комплекти се продават и във Венецуела, където частни лица и компании са обект на наказания от страна на Съединени американски щати. Картата на регионите на покритие на уеб страницата на Starlink демонстрира, че южноамериканската страна е напълно затъмнена. Но рекламите в обществените мрежи демонстрират, че пакетните предложения за Starlink оборудването са необятно налични.

В Южна Африка, където е роден Мъск, държавното управление към момента не е одобрило заявката на Starlink за работа, само че търговията с терминали процъфтява. В групите във Фейсбук има продавачи, които оферират да купят и задействат комплекти в една от 8-те африкански страни, в които Starlink е позволен. И незабавно по-късно ги изпращат през границата (същото се случва и в Йемен, където комплектите се купуват в страни като Сингапур или Малайзия и по-късно се задействат в роуминг). Във Венецуела клиентите заобикалят възбраната, като заплащат световната цена за услугата с интернационална кредитна карта.

Според някогашен чиновник на Съединени американски щати администрацията на президента Джо Байдън може да ускори експортния надзор, който се ползва за Starlink, с цел да ги защищити от ръцете на съперниците на Съединени американски щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР