Старлайнер излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и

...
Старлайнер излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и
Коментари Харесай

Новият космически кораб Старлайнер се скачи с Международната космическа станция

" Старлайнер " излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита благодарение на ракета притежател " Атлас 5 ".

 

Разработеният от компанията " Боинг " нов галактически транспортен съд " Старлайнер " (Starliner) се скачи с Международната галактическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха организациите.

Скачването с орбиталната станция стана в самостоятелен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути откакто бе дадена съответната команда за това. Два часа преди този момент " Старлайнер " направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от към 400 м от МКС, след което незабавно стартира да се доближава към задачата си, добавя БНР.

Първоначално се планираше това да стане по-рано, само че по време на скачването породиха няколко механически казуса, включително в механизма за съединяване, поради което прикрепването към орбиталната станция се забави с половин час. Въпреки това експертите като цяло оцениха позитивно работата на кораба, което разреши за разлика от първото тестване на " Старлайнер " през 2019 година този път той да се скачи с МКС.

Капсулата на " Боинг " ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна задача на " Старлайнер " ще бъде огромна стъпка към обезпечаването на второ надеждно средство на НАСА за транспорт на астронавти до и от МКС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР