Старият кей отново ще бъде с нов облик. Чрез спечелен

...
Старият кей отново ще бъде с нов облик. Чрез спечелен
Коментари Харесай

Започва ремонт на стария кей в Поморие

Старият пристан още веднъж ще бъде с нов образ. Чрез извоюван план за финансиране от Държавен фонд земеделие кеят, чиито парапети и настилка към този момент са компрометирани, ще бъде ремонтиран и ще се трансформира в още по-приятно място за отдих, разходка и красиви морски фотоси. Това оповестиха от община Поморие.

Ремонтът стартира на 10 юли и ще продължи до края на месеца , като в този интервал кеят ще бъде затворен за достъп единствено в часовете от 6 сутринта до 14 следобяд.През останалото време още веднъж ще бъде наличен за жителите и гостите на града. С плана ще се извърши замяна на дървените ръкохватки по парапетите и слагане на нова издръжлива и износоустойчива декинг настилка. Ще се работи на сектори, с цел да не се затваря изцяло достъпът.

Старият пристан е издигнат още преди Втората международна война и се е употребявал за кей на товарни и пътнически кораби. От построяването си до 2015 година кеят не бе ремонтиран главно и бе станал рисков за посетителите си, което наложи тогавашното му затваряне. През 2015 година с финансиране по Оперативна стратегия за развиване на бранш „ Рибарство ” Община Поморие извърши повсеместен ремонт, включващ градивно подсилване и архитектурно оформление. С ремонта на мостика бе възобновена и част от историята на Поморие, оставена дълги години да бъде рушена от времето.

Старият пристан е привързан с историята и поминъците на Поморие туризъм и риболовство . През 2015 година го ремонтирахме напълно, само че оборудванията, позиционирани в морето, изискват непрекъсната поддръжка и в този момент още веднъж е нужна интервенция. “, разяснява кметът Иван Алексиев. Той разясни, че планът за възобновяване е импортиран в Държавен фонд земеделие още преди година, само че финансирането е отпуснато едвам в този момент.

„ Подадохме плана си още през 2022 година , само че средствата за този ремонт бяха отпуснати преди месец. Постарахме се оптимално бързо да организираме дейностите. Ще се работи всеки ден по обособени сектори, точно с цел да не  ограничаваме достъпа на хората изцяло. През август това обичано място ще бъде готово и жителите и гостите на Поморие към този момент ще могат да се разхождат по един нов, хубав и безвреден пристан. “, добави Алексиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР