Старите документи за самоличност ще се издават до края на

...
Старите документи за самоличност ще се издават до края на
Коментари Харесай

Ето ги новите лични карти, ще бъдат с чип и ще започнат да ги издават от тази година

Старите документи за идентичност ще се издават до края на 2023 година Новия документи ще разрешават да се минава границата единствено с персонална карта. Това стана ясно по време на брифинг на зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър, която показа графика и концепцията за разработване на новите персонални документи.

„ Това е план, почнал през 2019 година Искаме да наваксаме това закъснение. Това е стартъп на самия план, който трансформира визията, метода на правене на новите документи за идентичност, както и тяхната отбрана “, изясни тя.

Тя увери, че никой не прави компромис с качеството, а се надгражда.

Представителят на немския консорциум, с който беше подписан контракт през декември 2022 година, който ще извърши плана, Злати Петров показа задачите на плана. „ Преминаваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се равнището на отбраната на българските документи за идентичност на международно равнище. Ще се вкара и електронна идентификация. Срокът за осъществяване на плана е 19 месеца, като в края на интервала те би трябвало да са въведени в употреба “, обясни той.

„ В персоналните карти ще има вграден чип. Ще се построи напълно нова постройка, където ще бъде ситуирана системата и друга постройка, в която ще се обитава административния екип “, стана ясно от думите на Петров.

По време на конференцията бяха показани мостри на това по какъв начин ще наподобяват новите персонални карти.

Зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи добави, че с изключение на предварителното внедряване на системата и машините, които включват извънредно съвременни технологии, ще бъдат направени три типа документи за идентичност – персоналната карта, документ за престояване и документ за краткотрайно престояване. Те ще имат висока отбрана, тъй че да се лимитират фалшификациите. Снимката на документите ще стои на гърба на носителя. Регламент на Европейска комисия ни задължи да има опция при прекосяваме на електронните гейтове, да излизат персоналните данни на индивида.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР