Старите българи са вярвали, че има добри и лоши дни,

...
Старите българи са вярвали, че има добри и лоши дни,
Коментари Харесай

Кажи ми, в кой ден си роден? | ГАДАНИЯ ОТ СТАРИТЕ БЪЛГАРИ

Старите българи са вярвали, че има положителни и неприятни дни, в които е добре или не да се родиш. Добре е да се знаят, тъй като те са знак за цялостен живот, в скрития смисъл на който се крие загадката на всичко това, което ни се случва...

 Картина ~ Бочо Донев (1904-1969)

ДНИТЕ ОТ СЕДМИЦАТА

ПОНЕДЕЛНИК
Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е добродушно, ще има доста обич и добър живот.

ВТОРНИК
Вторник, а тук-там и петък, се считат за не доста положителни дни за раждане. Човек ще стане изсъхнал на разположение, може да е преклонен, но горд. Такива хора обаче са мощни и богати, и живеят дълго. Роденият през вторник ще има доста спънки в живота си, шансът няма да е с него. Най-лош от всички вторници е този преди Великден. Такова е и името му „ Черен вторник “. За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял доста тъжни песни с непрекъснат рефрен „ Родила те майка ти у черен вторник... “. Такива хора се вярвало, че носят злощастие за цялостен живот.

СРЯДА
Детето, родено в сряда, ще е хубаво на разположение, ще има блян към духовното. Ще бъде правилен, добродушен, почтен, само че не изключително богат. Родени в сряда живеят малко, само че в случай че преживеят, доближават до дълбока напреднала възраст.

ЧЕТВЪРТЪК
Денят се приема двузначно – и като добър, и като неприятен. Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и алено лице, хубава  снага, светли и умни очи. Ще живее доста. Лошо е, че ще бъде друмник, „ на никое място прът няма да забие “. Главатарят на четвъртъците е „ Вироглав четвъртък “ (четвъртъкът през първата седмица от Великите пости). Лош е четвъртъкът след Спасовден, споделят му „ Куцият четвъртък “.

ПЕТЪК
Приема се за добър ден за раждане. Роденият в петък е преклонен. Той ще се изучи, ще забогатее, ще е цветущ стопанин, ще живее дълго. Но ще е или сирак, или левент. И споделят, все за нещо ще е петимен, т.е. все нещо ще му липсва. А някъде считат, че това е на бедност.

СЪБОТА
Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема и за неприятно. Не е хубаво да се родиш в събота, с цел да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се счита за огромен подарък.

Роденото тогава дете ще прави, каквото изиска и в случай че има шанс, ще  стане богат търговец и ще пътува.

Роденият в събота се назовава съботник. На такова дете всички в фамилията гледат с огромна наслада и респект. Понеже се случва рядко, счита се, че е напряко Божие снизхождение и благосклонност към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи подарък и за мястото, и селището, в което се е родило. Това дете, изключително пък в случай че е момче, е положително за всички в селото. Казват, че през девет села отново мъчно се намират съботничета. Роденият в събота цялостен живот гледа сънища, живее в тях, приказва с умрелите. Духове виждат единствено родените през нощта, преди да са пропели петлите.

Хората се радват, тъй като в къща, в която има съботник, върколак не влиза, вълшебства не могат да се вършат, неприятни духове и заболявания не смеят да се появят.

Дори животните съботници – куче, вол, кон, са на респект и почитание.

НЕДЕЛЯ
Добър и персонален ден. Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, рационално, с хубаво лице, смирено, добродушно, ще обича истината и ще ненавижда лъжата. Момичето ще е кипра – ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото и да облече, ще ще й наподобява. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и така нататък

 Картина ~ Владимир Димитров-Майстора (1882-1960)

ДНИТЕ ОТ МЕСЕЦА

Всеки месец има положителни и неприятни дни за раждане – дни, които носят благополучие и шанс или пък премеждия и беди. За август да вземем за пример положителни дни са: 7, 19 и 24, неприятни са 6, 20, 21 и 28, изключително зли са 4 и 15.

Добре е да се роди човек на празник или на добър ден. Но в случай че въпреки всичко ориста избере различен ден и в случай че той не е от най-хубавите, не губете вяра. Границата сред положителното и злото е толкоз тънка, неуловима и променлива, че от време на време народът ни, имайки ясното схващане за това разбъркване, дефинира един и същи ден за неприятен, само че и за добър. За положителното постоянно има вяра, по този начин както за неприятното пък постоянно има по една отворена врата, която то ни чака да прекрачим...

1-ви. Денят не носи огромен шанс. Роденият на първи ще боледува постоянно и дълго, само че не от смъртоносни заболявания. Въпреки това животът му ще премине в наслада и ще е дълъг.

2-ри. Добър ден. Който се роди през втория ден от месеца, ще има положително телосложение, ще бъде слаб. Ще има шанс. Който се разболее на този ден, бързо ще оздравее.

3-ти. На трети нито се сее, нито се сади, тъй като всичко посадено го налитат заболявания. Родените и заченатите на подобен ден ще са честити, само че недълговечни. Синовете израстват хубави, само че в случай че са родени в неприятен час, стават зли. Който се разболее в този ден, ще боледува леко и ще оздравее.

4-ти. Също добър ден. Който се роди на 4-ти ще има добър темперамент, ще е човек духовен и благодетелен. Всичко осъществено на този ден приключва с триумф.

5-ти. Родените на пети няма да са доста умни, ще бъдат наказвани и със бедност.

6-ти. Роденият на шести ще е благополучен и ще преуспява, ще е талантлив да открива всяко зло и сънищата му, както и желанията му, ще се сбъдват.

7-ми. Седмият ден е благополучен и с огромен обсег на дейностите на родения тогава.

8-ми. И осмият ден е благополучен. Болести и епидемии да върлуват в близост, на родения на 8-ми ще му се размине. Ще бъде мъдрец. Ще има пари.

9-ти. Роденият на девети ще има шанс, но доста ще са и заболяванията му. Ще живее дълго, но не в благоденствие. Всичко, което му е било наречено, предсказано, ще се сбъдва.

10-ти. Родените на десети ще станат търговци, ще обичат да пътешестват.

11-ти. Денят е благополучен, детето ще е с шанс, ще е изобретателно, ще живее дълго, ще се пресели на друго място. Казват, че ще се усеща жител на света.

12-ти. Дванадесети не е изключително благополучен ден. Не им е съдено на родените на този ден да изпълнят писаното, заложено за тях, даже в случай че живеят дълго.

13-ти. Този ден е трагичен. Предсказва заболявания и неприятен шанс.

14-ти. Щастлив ден. Предсказва здраве и благополучен живот. Родените тогава ще са съвършени във всичко, ще са умни, интелигентни, богати.

15-ти. Не доста добър ден. Момчетата, родени на разполовяващия месеца ден, ще обичат дамите и удоволствията прекомерно доста.

16-ти. Щастлив ден. Който се роди на 16-ти ще живее дълго, ще бъде прочут и богат.

17-ти. Денят е добър да се родиш, само че не и да се разболееш. Ако човек се разболее на 17-ти заплахата е до 19 дни. Ако ги прекара, ще живее дълго.

18-ти. Много добър ден. Родените на 18-ти са честити. С труд ще забогатеят.

19-ти. Лош, злобен ден. Родените на него не са нито положителни, нито неприятни. Няма да са и доста умни.

20-ти. Щастлив ден. Хората ще завиждат на щастието им, по тази причина и къси заболявания ще ги спохождат.

21-и. Щастлив ден. Родените на 21-ви ще са работливи и радостни, заболяванията ще минават бърже.

22-и. Родените тогава ще са почтени, положителни и честни хора.

23-и. Щастлив ден. Родените на него ще се занимават с просвета и изкуство, ще имат достолепие и почести.

24-и. Щастлив ден. Ще са положителни хора и любовници, ще са здрави и радостни.

25-и. Който се роди тогава ще прекарва добре дните си, ще се сбъдват желанията му, само че пък и заболяванията постоянно ще го спохождат.

26-и. Роденият на 26-и би трябвало да е признателен на Бога за положителните предсказания. Ще бъде благополучен.

27-и. Родените тогава ще бъдат извънредно красиви.

28-и. Родените сутринта няма да са доста положителни хора, ще са мързеливи и не изключително богати.

29-и. Роденият на този ден ще е доста радостен и щастлив, работлив и твърдоглав. Съдбата му ще е добра и хубава.

30-и. Родените тогава са благословени от Бога със здраве и хубаво бъдеще. Израстват честни хора.

31-и. Добър ден е да се родиш тогава.

 Картина ~ Елисавета Консулова-Вазова (1881-1965)

Откъс от книгата: „ Български традиции и ритуали “, създател: Лилия Старева
Картини: Artleksikon.bg, gallery-victoria.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР