Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането

...
Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането
Коментари Харесай

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък

Старите коли ще бъдат облагани с по-висок налог с въвеждането на веществен и екологичен съставен елемент. Това взеха решение депутатите с признати на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се променя Законът за локалните налози и такси и редица други данъчни закони.

Депутатите утвърдиха въвеждане на нов съставен елемент при данъка за старите коли. Занапред ще се регистрира и екологичен съставен елемент дружно със настоящия веществен /мощност и година на производство/. Той регистрира екологичната категория на колата. Така по-старите коли с евросертификати под 3 ще имат усложнения в налога за сметка на по-новите с евро 5 и 6, изясни ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предава Българска телеграфна агенция.

Стъпката съгласно нея е много умерена и налогът ще скочи с не повече от 20-30 на 100.

“Като се има поради, че по принцип тези коли са с по-ниско облагане, крайната сума няма да натежи доста върху бюджета на притежателите на коли ", обори Стоянова обвиняването на левицата, че с тази смяна хората ще обеднеят още повече. По думите йѝ мярката е най-много против замърсяването на въздуха и ще ограничи превръщането ни " във втора ръка пазар за старите коли на Европа ".

Без данъчно облекчение за главно жилище и цялостен размер на налога за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е заявено като главно, утвърдиха още депутатите.

Досега за главно жилище се ползваше облекчение 50% от налога.

„ Всеки, който е заявил повече от едно главно жилище, просто е заобикалял закона ”, изясни логиката ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. С смяната се дава и опция на общините да си потърсят парите от тези, които до момента са се опитвали да бягат от закона. Основно жилище е това, където живее фамилията, не може да имаш три или пет съществени жилища, до момента това се случваше, означи Стоянова.

По отношение на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се предлага използването и от двамата родители, когато приходите им не разрешават да се ползват от единия родител. Целта е да се даде опция на фамилиите с по-ниски приходи да ползват цялостния размер на облекчението, написа в претекстовете си вносителят - Министерският съвет. Посочените промени ще важат още за тази година.

За самоосигуряващите се лица се предлага подаването на годишната данъчна декларация, както и на всички други информации, да става единствено по електронен път. Промените ще се ползват за годишната данъчна декларация и надлежно за справките, за които задължението за подаване поражда след 31 декември 2019 година

Повишава се цената на необлагаемите награди от 30 на 100 лева от игри, надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител. Те ще се таксуват с финален налог вместо с налог върху годишната данъчна основа.

С ремонти в Закон за акцизите и данъчните хранилища се залага възнаграждение на цялостното обвързване за данък при надвишаване на годишното възможно произвеждане от 200 000 хектолитра бира от лице с уверение за самостоятелна дребна пивоварна. Разширява се и обсегът на обектите, в които ще се прави търговия с тютюневи произведения, като се включват всички обекти, в които се зареждат моторни транспортни средства, без значение какъв тип горива продават.

Предвиждат се и промени във връзка с задължението за даване на поръчителство за данъчно задължените лица, които през настоящия данъчен интервал правят доставки на течни горива над 25 000 лева Отпада условието размерът на обезпечението да не може да бъде по-малък от 50 000 лева

В Закон за митниците отпада задължението митничарите, като се изключи заемащите механически длъжности, два пъти да заявяват своето имотно положение - един път пред шефа на Агенция " Митници " и втори - в декларацията по закона за противопоставяне на корупцията.

Въвежда се предел от 10 000 евро при реализиране на доставки на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио и телевизионно лъчение и на услуги, осъществявани по електронен път, по които получатели са данъчно незадължени лица.

Депутатите взеха решение ходатайство при интернационално осиновяване по Семейния кодекс да бъде освободена доставка.

Парламентът реши още да бъде закрит Централният указател на юридическите лица с нестопанска цел, а към Агенцията по вписванията да бъде основан указател на юридическите лица с нестопанска цел. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР