Старинна техника за рисуване върху вода ебру показа в Пловдив

...
Старинна техника за рисуване върху вода ебру показа в Пловдив
Коментари Харесай

Турски художник показа в Пловдив старинна техника за рисуване върху вода ебру

Старинна техника за изобразяване върху вода " ебру " сподели в Пловдив доцент Шемседдин Зия Даглъ от факултета по изящни изкуства в Анталския университет. " Ебру " е антично изкуство, зародило през 9-и век в Тюркистан.

Пловдив

Фееричното изобразяване върху водна повърхнина датира още от древността.
Доц. Шемседдин Зия Даглъ: " Някои го бъркат с японско изкуство, само че това не е правилно. Ебру е изкуство, което поражда в Тюркистан и идва по-късно през Иран в Анадола. "
При техниката " ебру " се употребяват напълно естествени материали.
Доц. Шемседдин Зия Даглъ: " Боите са напълно естествени, четките са от конски косми с дръжки от клон на розов шубрак, в боята се поставя злобен сок от наедрял рогат добитък и те разтварят боята, която става безупречна. Лошо мирише, само че това е парфюмът на ебруто. "
Водата се сгъстява посредством растителна смола,добивана от диворастящо растение в Анадола
Доц. Шемседдин Зия Даглъ: " Добива се от неговите корени, става като дъвка и ние го използваме да сгъсти водата във ваничката. "
Да се рисува върху вода обаче не е по никакъв начин елементарно.
Доц. Шемседдин Зия Даглъ: " Температурата в стаята не би трябвало да е под или над 18 градуса средата, в която се прави ебруто. "
При ебру е невероятно една и съща рисунка да бъде направена два пъти. Затова пловдивчаните, участвали на демонстрацията, могат да се нарекат късметлии,защото всеки от тях отнесе в дома си неповторима рисунка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР