Стари хитове, измежду които българска естрада, „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ -

...
Стари хитове, измежду които българска естрада, „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ -
Коментари Харесай

Българинът слуша най-много естрада

Стари шлагери, всред които българска сцена, „ Бийтълс “, „ Ролинг Стоунс “ - това са най-слушаните песни от родните меломани. Малко над 40 на 100 от тях показват, че музикалните класики са мелодиите, които най-често звучат в домовете и колите им. Това излиза наяве от изследване на Nielsen Admosphere по отношение на настройките на българите, свързани със слушането на песни.

От него се схваща и че много над половината почитатели избират творчеството на родните реализатори. 66% от нас си пускат песни на звездите от нашите географски ширини. Противно на упованията, американската музика отстъпва място и на балканската. На второ място по слушаемост след старите шлагери пък се подреждат актуалните поп и поп-фолк части. Двата жанра са със относително еднакъв резултат измежду интервюираните – сред 32 и 31 на 100. На по-задни позиции остават хип-хопът и рокът.

Тенденцията за слушане на песни от преди няколко десетилетия се следи и в международен мащаб, сочи информация в последния световен отчет на Международната зкукозаписната федерация - „ Общуване с музиката 2021 “, написа "Монитор ". Произведения от 90-те, 80-те и 70-те години на предишния век попадат на надлежно трета, четвърта и девета позиция в международната жанрова ранглиста. Афинитетът към настоящата известна музика също е мода, която се резервира и в по-голям мащаб, като съгласно федерацията попът е на върха на листата. Среброто пък е за рока, който у нас относително изостава.

Мобилният телефон пък към този момент е най-популярното средство за стартиране на музика, като дружно с тв приемника и преносимия компютър изместват доста радиото като главен източник на песни. Въпреки това статистиката в България демонстрира, че доста дребен % – едвам 11 на 100, от меломаните заплащат, с цел да чуят обичаните си части онлайн. „ Въпреки че в България следваме общата наклонност да стигаме до обичаните си песни главно посредством цифровите платформи, едвам всеки десети разчита на платени абонаменти “, изяснява Петя Точарова, изпълнителният шеф на Българската асоциация на музикалните продуценти. За съпоставяне, съвсем всеки четвърти по света заплаща абонамент за стрийминг услуга.

Въпреки ниския % родни музикални почитатели, които заплащат такса, с цел да слушат песни онлайн, останалите варианти за цифрово ползване спомагат за частичното компенсиране на загубите, които звукозаписната промишленост търпи поради COVID-19. Така, през 2020 година БАМП регистрира доходи от малко над 6 млн. лева точно с помощта на стрийминга. Това бе растеж с 1,7 млн. лева спрямо 2019 година „ Това е характерна наклонност за българския пазар. Потребителите тук обичайно избират безплатните стрийминг услуги, подкрепени с реклама. Като номинална сума обаче този доход отстъпва доста на прихода от абонамент “, обясниха наскоро от асоциацията.

В световен мащаб точно стриймингът е най-предпочитаният метод за достъп до музика за 78% от хората, взели участие в представителното изследване на Международната звукозаписна федерация. Като съществени аргументи за това те показват опцията за избор на обичани песни и реализатори, а също и за сформиране на лични плейлисти. 68% търсят съответни части, а 62% слушат плейлисти, които основават сами най-малко един път седмично. Музиката се възприема и като главен отдушник във времена на рецесия, сочи изследването. Проведено през месец юни тази година, то демонстрира, че 87 на 100 от меломаните усещат, че обичаните им песни са ги разведрили по време на пандемията.Трима от всеки четири души пък счита, че точно музиката е спомагала за това те да се усещат обикновено макар изключителната обстановка. Това евентуално е и една от аргументите да се доближи до рекордното време, което хората са прекарали в слушане на музика по време на пандемията – 18,4 часа на седмица.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА Адел владее БГ публиката в Spotify

Британската соул дива Адел е изпълнителят на най-слушаната ария от българската аудитория в Spotify през актуалната седмица. Звездата, която направи триумфално завръщане след 6-годишно неявяване, е на върха на класацията с Easy On Me. За последните седем дни парчето е „ въртяно “ над 45 000 пъти от родните почитатели, с което печели на Адел и първото място. Веднага след нея е настоящият екстравагант на американската музикална сцена - Lil Nas X. Певецът, който тази година издаде дебютния си албум, е приковал вниманието към себе си с парчето Industry Baby, като в топ 10 той се разписва и с Montero. Измежду българските реализатори най-нагоре в листата се среща Галена. С 17 493 стрийма за тази седмица тя е на 14-а позиция с „ Ти не си за мен “. Веднага след нея е Емилия с „ Турбуленция “. Сред изпълнителите на 200-те най-слушани песни на територията на страната ни в Spotify са още родните звезди Галин, Криско, Теди Александрова, Емануела, Тони Стораро, Меди, Малката, Илиян, Симона, FYRE, VessoU, Десита, Преслава, Деси Слава, Яница, Биляниш, Лидия, Тото H, Слави Трифонов и Ку-ку бенд, Димчо, V:RGO, Боро Първи, Тита и Джена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР