Старателно изграден образ в социалната мрежа „Фейсбук” е успял да

...
Старателно изграден образ в социалната мрежа „Фейсбук” е успял да
Коментари Харесай

Как е успял измисленият образ Александър Николов да заблуди толкова много хора

Старателно построен облик в обществената мрежа „ Фейсбук” е съумял да заблуди и измами с огромни суми десетки консуматори онлайн. Случаят е без казус в България досега.

В bTV Новините ви разказахме за Александър Николов – живее в Париж, образован, с гражданска позиция. Оказва се, че Александър Николов най-вероятно е Спас Василев от… Кочериново.

„ Няма по какъв начин да не съществува човек, който да не се подведе. Нашето мислене не е устроено като компютър – то работи с вярвания”, изяснява психологът Росен Йорданов.

По думите му обликът Александър Николов е добре построен облик – с положителни обществени умения, външно приветлив и най-важното – не излъчва заплаха.

„ Той печели доверието ти без да ти натрапва нещо”, безапелационна е Миряна Захариева, която се оказва жертва на измисления Александър Николов.

Историята на Александър стартира през 2013 година и огромните митинги против назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС. „ Тогава аз бях една от маршируващите по паветата. Диалогът на протестиращите продължаваше и в обществените мрежи. Аз даже не бях сигурна, че не съм го виждала”, спомня си Миряна.

По думите ѝ Александър бързо е спечелил доверието ѝ, като са обсъждали общи ползи. „ Говорили сме си часове за деца – той ми е казвал, че има близнаци, аз съм близначка. Говорим за деца, напълно действителни и доста дребни житейски елементи, които те карат да не се съмняваш”, добавя Миряна.

Според Росен Йорданов измамникът е тествал с доста хора тази скица, до момента в който не нацели някаква нужда, която да прекрачи бариерата на доверието.

„ Когато се срещаме някъде, никой от нас не стартира инспекция на индивида против него. Ние се ориентираме от облика, който той ни основава. От визиите, които построява – колкото по-умело ги построява, толкоз повече нашата песимистичност намалява”, добавя Йорданов.

Миряна е излъгана с към 3000 лева за самолетни билети.

„ В края на 2016 година, три години другарство по-късно, той сподели, че има билети за служебно потребление на положителни цени. Ние ги взехме, планирахме да ги използваме есента на 2017 година, сестра ми също си взеха, другари наши също си взеха по моя рекомендация. Интересното е, че те пътуваха сполучливо до дестинациите си”, споделя Миряна.

„ Оказа се, че той е купил техните билети директно преди самите пътувания и са му излезли доста по-скъпи, т.е. на него не му е значимо да завоюва пари, а да построява този образ”, счита тя.

Според Росен Йорданов Миряна е пробудила у измамника някакви естествени човешки усеща като емпатия и не е съумял да я излъже изцяло. А за годните билети, употребявани от фамилията и приятелите на Миряна споделя – Всяка машинация би трябвало да има достоверност.

Миряна споделя, че е дала прошка на измамника Александър Николов, само че си е дала сметка, че има хора в обществените мрежи, с които постоянно поддържа контакт, само че не ги познава персонално.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР