Старата скопска чаршия, а в ляво от нея, през водите

...
Старата скопска чаршия, а в ляво от нея, през водите
Коментари Харесай

Арена "Филип Втори Македонски" - 30 години и 60 млн. евро от гордостта на Скопие

Старата скопска чаршия, а в ляво от нея, през водите на река Вардар - новия скопски стадион. Това е картината в столицата на добросъседска Македония.

Арена " Филип Втори Македонски " в действителност заслужава звучно " УАУ! ". Причината не са единствено размерите на спортното оборудване и цялата дълга история по построяването му. Стадионът е един от най-големите на Балканите, а в типичния си жанр, македонците съумяха да го презентират пред футболния свят по най-хубавия метод.

През 2015 година УЕФА разгласи, че точно там ще се реши ориста на Суперкупата на Европа 2017 година За благополучие на локалните почитатели, а и на тези от прилежащите страни, за трофея във вторник (8 август) ще се борят два от най-обичаните европейски гранда - триумфиралият в Шампионската лига " Реал " Мадрид и спечелилия в Лига Европа " Манчестър Юнайтед ". Срещата може да гледате директно по bTV Action от 20:30 ч.

Двата отбора ще премерят сили в сърцето на Скопие и на една от архитектурните гордости на домакините, които интензивно се готвят да посрещнат, както тези 32 580 последователи по трибуните, както и хилядите други, които ще усетят атмосферата по улиците на града.

Стадион " Филип Втори Македонски " в действителност стартира да се построява през далечната 1947 година в градския парк на македонската столица. Мястото е стратегически определено - сред две от най-посещаваните кафенета в града " Кермез " и " Опатия ". Капацитетът на оборудването е бил 15 000 фенове, разпределени в две трибуни.

В началото на 70-е години на ХХ век, потребността от реорганизация и разширение се оказва наложителна. Феновете, а и федерациите, желаят осветяване и козирки. Първата крачка е направена през 1977 година от архитектите Драган Кръстев и Тодорка Мавкова, които показват проект за възстановяване на оборудването.

3 години по-късно е открита Южната естрада с 9800 седящи места. Реконструкцията продължава и през 80-те години, когато са сложени стълбовете за осветяване. Първоначално те са били задоволителни за добра видимост на терена, само че не и за телевизионни излъчвания. Това постанова монтирането на още осветителни тела на козирката на новата естрада.

Разпадането на Югославия обаче стопира строителните работи. Македония първо би трябвало да изкове своята самостоятелност и държавното си ръководство, преди да мисли за футбол.

Арената дочаква своя час и през 2006 година, когато с декрет 19-6111/1 на националното заседание на страната, се дава началото на градежа на Северната естрада. Мисията на ръководещите е една - Македония да има стадион, който дава отговор на всички международни стандарти и да посреща огромни футболни величия.

На 4 януари 2008 година е опустошен съществуващият бранш. Година и 8 месеца по-късно на негово място се появява естрада с потенциал от 10 328 места - 9 586 за почитатели, 248 за медии и 494 за ВИП посетители. Изградени са нови съблекални, пространства за съдиите и делегатите на мача, офиси и фитнес, а зоната за специфични посетители разполага с ресторант. При построяването на трибуната са спазени и най-строгите противопожарни правила. При зародил случай публиката може да напусне стадиона за 7,5 минути.

Изцяло сменено е осветлението, като към този момент няма стълбове, а 144 нови рефлектора, инсталирани върху самите трибуни. По този метод сенките на терена са сведени до най-малко.

Новата естрада напълно скоро отпразнува 8 години. Открита е тържествено на 2 август (Илинден) - националния празник на Македония.

10 дни по-късно се състои и първият футболен мач. Националният тим на страната приема в новия си дом международните първенци от Испания. Поводът е 100 години футбол в Македония.



С толкоз съвременна Северна, Южната естрада плаче за реорганизация. Тя е стартирана няколко дни по-късно и завършва на 29 юли 2010 година, когато локалният " Работнички " семейства на " Ливърпул " в среща от третия прелиминарен кръг на Лига Европа.



Западният и източният бранш са построени отначало и открити година по-късно. Така стадионът се снабдява с още 11 924 седящи места. За следващ път е изцяло заменено и подсилено осветлението на арената.

През юли 2012 година " Филип Втори Македонски " получава нова писта за лека атлетика. Теренът пък е оборудван с автоматизирана поливна система, отопление за зимните месеци и система за извеждане на дъждовната вода.

Стадион " Филип Втори Македонски " не е на ниска цена! Спекулациите в Македония по отношение на публичните поръчки и разноските при градежа не отстъпват на познатите ни. Той коства 60 млн. евро по публични данни, като до 2008 година са вложени 32 млн. от сумата.

Съоръжението обаче не е единствено спортно, макар че на него мачовете от локалното състезание играят " Вардар " и " Работнички ", а националния тим семейства точно там. Най-многобройни фенове " Филип Втори Македонски " събира на концерти.

През 2012 година стадионът приема към 50 хиляди фенове, които следят събирателен концерт на македонски звезди във връзка 8 септември - деня на самостоятелност на страната.

През 2014 година сръбският артист Желко Йоксимович пее пред 45 хиляди фенове.

8 август 2017 година сигурно ще е датата, в която ще бъде усъвършенстван върхът за посещаемост на футболно събитие. " Реал " и " Манчестър Юнайтед " от дълго време блестят със лична светлина и нямат потребност от огромна реклама, с цел да могат да изпълнят стадиона, а и всички места са разпродадени от месеци.

А в случай че не може да видите от близко величието на футболните грандове и на перлата на Скопие - " Филип Втори Македонски ", пуснете си bTV Action в 20:30 ч. Футболното шоу е обезпечено!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР