Старата сграда на гранични войски в Петрич ще се превърне

...
Старата сграда на гранични войски в Петрич ще се превърне
Коментари Харесай

За 1,4 млн. лв. стара казарма в Петрич става музей

Старата постройка на гранични войски в Петрич ще се трансформира в исторически музей. Изграждането му ще коства 1,4 милиона лв. , оповестиха от общината.
Финансирането е по план „ Създаване на културен двуполюс Серес – Петрич” по Програмата за съдействие INTERREG V-A Гърция – България 2014-2020 година Водещ сътрудник е гръцката община Серес, а сътрудници са нашенската община, Университет „ Аристотел”-Солун, Тракийски университет „ Демокрит”-Комотини. Целта е основаване на два културни центъра с европейско значение - една в Петрич и една в Серес, които ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи.
Казармата, която ще се трансформира в Исторически музей ще се намира в непосредствена непосредственост до входа на огромен предстоящ парк. Съкровищницата, в която ще бъдат подредени артефактите от района, е проектирана да бъде на два етажа, ще има и дребен партер със смесена структура . Застроената площ на постройката е 1190 кв. метра, с разгъната повърхност става 1930 кв. метра. 60% от наличната за гости повърхност (882 кв.м.) се планува за разполагане на експонати. Източно от музейната постройка ще има паркинг със 105 паркоместа за леки коли и място за паркиране на два рейса с туристи. Срещу музея ще има дребен площад с водни площи, както и посетителски център.
Очаква се след построяването на двата музея в Петрич и Серес да се основат два огромни културни обекта в трансграничния район и в частност обособяването на музей в Петрич, който да дава задоволително пространство и условия за експониране на богатото историческо и културно завещание на региона, както и намиране на приложение на изоставените някогашни военни поделения в двата града.
Южната българска община пък чака с музея, парка и построяването на състезателен комплекс центъра на града да се трансформира в място за срещи и забавление на жителите и гостите на Петрич. Общата стойност на плана за българската община е 719 878,74 евро /с ДДС/, от които 575 300,35 евро са европейски пари. 144 578,39 евро следва да бъдат обезпечени от общинския бюджет на Петрич за 2018 година
Снимка : Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР