Старата минерална баня в кв. Горна баня, която от десетилетия

...
Старата минерална баня в кв. Горна баня, която от десетилетия
Коментари Харесай

Горна баня се надява отново да има балнеоложки център

Старата минерална баня в кв. " Горна баня ", която от десетилетия е изоставена, наскоро смени притежателя си. На 17 април страната посредством Министерството на районното развиване и благоустройството я трансферира безплатно на Столичната община.

Какво ще последва от този акт - дали ще се възвърне балнеоложката активност или ще я трансфорат в музей, както стана с Централната минерална баня в София, питат се в този момент жителите на кв. Горна баня. Един от тях, Апостол Григоров, насочи документално запитване до Столична община каква ще е ориста й.

 Минералната баня в кв. Горна баня
© Максим Караджов

Минералната баня в кв. Горна баня

Зам.-кметът по превоза на София Дончо Барбалов му отговори на 16 април, че е предоставено на общинската дирекция " Транспортна инфраструктура " да се оправи настилката на тротоарите на улиците, които са наоколо до минералната баня. Но за нея в писмото няма нито дума.

В пост до Facebook групата " Горна баня " зам.-кметът по културата доцент Тодор Чобанов на 7 май оповестява за прехвърлянето на собствеността на банята и стъпките, които предстоят:

" Утре ще изготвим и внесем при сътрудниците възлагателно писмо за разкриване на процедура за социална поръчка за ремонта, както и писмо до Главния проектант за актуализация на устройствените решения на парка, съгласно новото имотно положение на зоната. "

Питане на " Дневник " от 20 май до Столична община " Има ли ясна визия за бъдещето на минералната баня в кв. Горна баня? " към този момент е без отговор.

Инициативен комитет от жители на квартала от години търси метод да се реставрира постройката на банята. " Но не просто за хигиенични потребности, а с лечебна цел ", категорично акцентират от комитета.

Прехвърлянето на собствеността на банята от страната на Столична община е крачка в тази посока. Проблемът е, че по-голямата част от дебита на двата минерални извора " Домус дере " и " Хазната " – който е 8.54 л/сек, е даден на концесия на бутилираща компания.

 Минералната баня в кв. Горна баня
© Максим Караджов

Минералната баня в кв. Горна баня

За първи път минералният извор на Горна баня се загатва през ХVІІ в. при градежа на турски хамам (баня), написа в краеведско изследване. Името на селището към извора е било Банай бали, Юкари бане, Кари бане – все обвързвано с топлата, едва минерализирана алкална вода.

Малко прочут факт е, че през 80-те години на ХХ в. горнобанската минерална вода е изнасяна в Англия, като доста лечебни заведения в Лондон пиеха единствено нея.

Преди повече от десетилетие в постройката на банята към момента имаше балнеолечебен кабинет и вани, спомнят си поданици на квартала. Сега вратите и прозорците са заковани, единствено от чучурите се лее скъпата минерална вода. Дебитът им е едвам 0.83 л/сек, изцяло задоволителен за жителите да си пълнят тубите, само че не и да се възвърне балнеоложката активност.

Основният дебит на минералната вода е даден на концесия за бутилиране от Министерството на околната среда и водите за интервал до 2035 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР