Старата максима гласи, че закуската е най-важното хранене за деня.

...
Старата максима гласи, че закуската е най-важното хранене за деня.
Коментари Харесай

Още една причина да не пропускаме закуската

Старата максима гласи, че закуската е най-важното хранене за деня. И за следващ път се потвърждава, че тази мъдрост в действителност е вярна.

Освен че понижава чувството за апетит денем, закуската доставя тялото с значими хранителни субстанции. А ново проучване, извършено от китайски учени, прибавя още една причина към дългия лист с минусите от нейното пропускане. Оказва се, че в случай че не хапваме заран, познавателните функционалности на мозъка се утежняват, означават от Eat This Not That.

Констатациите се основават на проучване, включващо 3342 участници от обществената база данни на Китайското проучване на здравословното хранене. Всички са мъже на междинна възраст 62 години. Данните се концентрират върху питателните привички на участниците - по-специално по кое време се хранят и какви хранения пропускат. Същевременно се провеждат тестове, свързани с когнитивни функционалности като припомняне, преброяване и съществена математика.
 Снимка 592661
 

Въпреки че различните способи на живот и здравословните фактори влияят на резултатите, откривателите са категорични, че храненето по отмерено разпределен график (на шпации от четири-пет часа) е най-хубавото за когнитивното здраве. От друга страна, пропускането на закуската покачва риска от утежняване на познавателните качества.

Проучванията демонстрират, че пропускането на първото хранене може да бъде обвързвано с наддаване на тегло и нараснал риск от метаболитни болести, риск от сърдечно-съдови болести, хипертония, инсулинова устойчивост и нараснали концентрации на липиди на гладно.

Ето за какво би трябвало да се стремим да започнем деня си подобаващо - с питателните субстанции, от които тялото и умът ни се нуждаят, с цел да действат вярно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР