Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на

...
Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на
Коментари Харесай

450-годишна черница стана Дърво с корен за 2020 г.

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана притежател на купата " Дърво с корен " за 2020 година

Тя получи най-голяма поддръжка - 481 гласа, в завършилото на 20 януари гласоподаване.

От Фондация " Екообщност " показват, че близо 450 години черницата е безгласен очевидец на страдания и наслада. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов.

Старата черница стана победител и в спомагателната категория " Вековните дървета приказват ". За първи път в 11-годишната история на самодейността едно и също дърво печели и в двете категории. Наградата за първенеца в състезанието ще бъде предоставена от " Асоциация на арбористите в България ". Нейни експерти ще извършат експертен оглед на дървото напролет и ще изготвят рекомендации за възможни ограничения за възстановяване на положението му.
 Снимка 515715
Източник:

На второ и трето място в категория " Дърво с корен " са класирани бялата черница от село Звиница, общ. Кърджали, и буешкият дъб от с. Петрелик, общ. Хаджи Димово.

Беше връчена и спомагателна специфична премия " Изборът на специалистите " - за Кривото дърво, растящо в Морската градина във Варна. Номинацията беше отличена поради историческата съгласуваност на типа " Див рожков " с озеленяването на Варна преди 70 години, неговия характерен външен тип и преданията към произхода на названието му " Юдово дърво ".

С успеха си Старата черница във Велики Преслав автоматизирано става финалист в състезанието " Европейско дърво на годината 2021 ". Тя ще показа страната ни в започващия на 1 февруари интернационален конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 страни, като гласуването ще се организира онлайн на сред 1 и 28 февруари 2021.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР