Старахме се много. Свършихме огромна работа. С нещата, които постигнахме

...
Старахме се много. Свършихме огромна работа. С нещата, които постигнахме
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Най-големият ни успех са Западните Балкани

Старахме се доста. Свършихме голяма работа. С нещата, които постигнахме за Западните Балкани, командированите служащи, цифрова Европа – сме се справили добре.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Страсбург след представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз пред членовете на Европейския парламент.

„ Дори и по тематиката миграция – най-наболялата, нашите оферти не престават да отекват, тъй като те са в полза на всички.

По думите му България се оправи прелестно и показахме, че имаме потенциал в вероятност.

„ Показва, че сме една страна, която другите мъчно биха могли да доближат в доста сфери “, безапелационен бе министър председателят.

По думите му оценката, която получихме, е по-добра от предстоящото.

„ Но има и за какво. Защото доста неща се направиха “, счита министър председателят.

Борисов благодари на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и екипите им.

„ Не единствено се усещах горделив, сюрпризиран, само че е реалност. Благодарим на всички, че за разлика от България тук те работиха в полза на председателството. Много портфолиа се затвориха, доста гласувания минаха и те бяха доста единни, за което си заслужава да им благодарим “, изясни министър-председателят.

Малко по-рано денем Борисов бе безапелационен, че най-големият ни триумф са Западните Балкани.

„ Безспорно най-големият триумф на българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани. Успяхме да убедим всички, че това е вярната посока за бъдещето на района и не може да има мир и разцвет на континента, до момента в който цяла Европа не бъде обединена “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз пред Европейския парламент в Страсбург.

Българският министър председател акцентира, че напъните на страната ни са довели до действителни резултати и уточни като образец Срещата на върха в София на 17 май, която оказа помощ на Атина и Скопие да разрешат разногласието за името.

„ Това е исторически миг и достижение, с което всички би трябвало да се гордеем – вие също доста ни подкрепихте. Следващата огромна стъпка беше предходната седмица, когато Съветът взе решение за започване на договарянията за присъединение на Македония и Албания към Европейски Съюз “, разяснява Борисов.

Премиерът акцентира още, че българското председателство е работило предпочитано по тематиката за свързаността на района.

„ На срещата в София се договорихме да се обезпечат спомагателни средства за съгласуваност - 11 транспортни плана, за цифрова стратегия на Балканите, за Енергийна съгласуваност, за младежите посредством Еразъм+ “, регистрира Борисов.
Положените старания в областта на сигурността във вътрешен и външен аспект също бяха измежду регистрираните от Бойко Борисов достижения по време българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Отстоявахме ползите на жителите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и почтени медиатори. По време на ЕС-Турция във Варна на 26 март седнахме на една маса и говорихме за всички проблеми. Темата за бежанците и защитата на външните граници на Европейски Съюз е мъчителна и сложна. Но съглашението ни с Турция работи и имаме нулев напън от там “, безапелационен бе министър председателят.

Борисов регистрира и като триумфи подобряването на Шенгенска осведомителна система, Визовия кодекс, Шенгенския граничен кодекс и оперативната съгласуемост.

„ По промяната на Дъблин (системата за убежище) инвестирахме доста старания, не оставихме камък непоместен, и постигнахме много с поддръжката и на Европарламента: 4 от 6 отворени досиета са на финалната права, Европейския парламент сподели еластичност и беше основен сътрудник, за което ви благодарим “, сподели още българският министър председател.

Според Бойко Борисов общото сред всички достижения на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е, че е реализирано единение сред страните, институциите и жителите.

Българският министър председател обаче съобщи пред Европейския парламент, че България ще продължи да гледа напред и да работи за цялостното си участие във всички политики на Европейски Съюз – Шенген и Еврозоната.

„ Имаме висок стопански напредък от 4%, безработица под 6%, невисок външен дълг под 30%, важен финансов запас и на процедура нулев бюджетен недостиг. Показали сме, че сме предан сътрудник и сме търпеливи, аз имам вяра в дипломацията, а не практиката да се постанова несъгласие, тъй като всички знаем по какъв начин свършва това “, акцентира Борисов пред европейските депутати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР