Стараем се да работим с емпатия, с разбиране, за да

...
Коментари Харесай

Таланти се култивират със свобода и самоинициатива


„ Стараем се да работим с емпатия, с схващане, с цел да накараме хората да харесат дадена смяна, да ѝ станат почитатели и съидейници ”, показа Горан Ангелов, шеф на IBS България
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Справянето с дефицита на ИТ фрагменти за дребните компании е въпрос на умеене за обработване на гении. Формулата е комбиниране от постоянно самоусъвършенстване, в което всеки от ИТ гениите осъзнава своята стойност и я надгражда непрекъснато, а фирмената среда му обезпечава опциите за развиване. Това показа управителният екип на IBS България на юбилейната си 10-та конференция „ IT Compass 2022 ”.

Дефицитът на гении е проблем за ИТ промишлеността в световен мащаб. За дребните ИТ компании е невероятно да дават на своите фрагменти кариерно израстване във вертикала. „ Когато сме малцина, ние не можем да предоставим на чиновниците си опция да станат ръководители на огромни екипи с по няколко десетки чиновници. Нашата цел за хората в екипа е друга – да се построяват като експерти в дадена област ”, показа основният изпълнителен шеф на IBS – Горан Ангелов.

Професионалното развиване в дадена област допуска струпване на задълбочени знания и непрекъснатото им разширение. „ За нас показателно за съществуването на такива знания е опцията да станеш учител, да учиш другите на това, което знаеш ”, сподели мениджърът. Преподаването изисква в действителност положително познаване на материята: дарба да бъде обяснена в подробност и да се отговори на всевъзможни вероятни въпроси. Подобна изчерпателност не може да се реализира единствено с теоретична подготовка, несъмнено. Нужна е непрекъсната процедура.
още по темата
„ Стремим се да даваме на хората си самостоятелност – да вземат решение в каква посока, с какво движение да се развиват. Но това не може да се случва, без те сами да поемат самодейността. Това е ключът към развиването в ИТ кариерата, тъй като знанията остаряват бързо и човек би трябвало да има хъс непрекъснато да се самоусъвършенства ” – по този начин CEO-то на IBS разказа тактиката за развиване на уменията на чиновниците.

Нормално, естествено, човешко е в сходна динамична среда да има блян към опазване на статуквото, показа още управителният екип на IBS по време на полемика в края на форума. Съпротивата против смяната е естествена човешка реакция и тя е налична на всички места, във всички сфери. Справянето с този неволен блян е прикрито в тласъците.

„ Човек не желае да си трансформира рутината, тъй като тя прави работата му комфортна. Но в случай че има тласък, човек би подкрепил смяната. Това се стараем да вършим – да работим с емпатия, с схващане, с цел да накараме хората да харесат дадена смяна, да ѝ станат почитатели и съидейници ”, описа Ангелов.

Позитивите от коя и да е смяна в метода на работа се усещат със забавяне – от време на време даже след цяла година. Когато екипите са уверени, че измененията са за положително, хората са склонни сами да се извърнат към управлението и да споделят за новите трендове, които виждат. Това основава фирмена просвета, която сама по себе си противостои на устрема към рутинност, заключи мениджърът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР