Стара Загора. За седмица Стара Загора е сцена на кукленото

...
Стара Загора. За седмица Стара Загора е сцена на кукленото
Коментари Харесай

Стара Загора: За седмица градът ще бъде сцена на кукленото изкуство

Стара Загора. За седмица Стара Загора е сцена на кукленото изкуство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „ Пиеро “ в Стара Загора тази година е с над триста посетители и участници от Франция, Словения, Чехия, Унгария, Испания, Холандия и Русия. Държавният куклен спектакъл Стара Загора няма да взе участие в конкурсната стратегия, която започва на 24 и продължава до 29 септември.
Организирани са общо 36 прояви, в състезанието ще вземат участие девет спектакъла от общо 13, има и доста съпътстващи събития. Представленията ще се играят на сцените на Кукления спектакъл, Операта и Драматичния спектакъл, събития ще има в Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “, Регионалния исторически музей, Художествената изложба, Къщата на проектант Димов и парк „ Пети октомври ”.
Снощи пред претъпкан салон Старозагорският куклен спектакъл сподели най-новата си режисура „ Животът бяс ” по Достоевски. Преди това в Художествената изложба, където е изложена част от 60-годишната история на ДКТ – Стара Загора, се състоя формалното разкриване на феста в наличието на доста посетители и другари на кукленото изкуство. Директорът на галерията проф.д-р Марин Добрев честити празника на всички, които са го трансформирали в своя задача и орис, както и на тези, които не могат без него.
Приветствие от министъра на културата Боил Банов прочете Елианка Михайлова, шеф на Дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ в културното ведомство. „ Талантът и креативният заряд се е предавал през годините, с цел да доближи до този трогателен ден. Той е самопризнание и самобитен справочник в историята и майсторството на генерации кукленици, вложени в основаването на традициите на кукленото изкуство “, написа в приветствения адрес министърът, съгласно който „ Пиеро “ е един от най-влиятелните куклени фестивали у нас.
„ Фестивалът Пиеро стъпва с обич и отговорност върху 60-годишната история на театъра и влага напъните и любовта си в трасиране на нови пътища в кукленото изкуство “, разяснява Дарин Петков, шеф на Старозагорския куклен спектакъл, с почитание и признателност към поддръжката на Община Стара Загора, която е уредник и обезпечава огромна част от финансирането на феста.
„ Кукленият спектакъл в Стара Загора е една от най-значимите културни институции освен у нас, само че и в Европа. Тазгодишният фестивал е най-стойностният до момента, само че идващият ще бъде още по-добър ”, даде обещание зам.-кметът Иванка Сотирова.
За пръв път в България феновете ще могат да видят „ Одисея с лопата ” на театралната компания на Филип Женти от Париж. Трупата е обиколила целия свят и е печелила доста награди.
Съвместната продукция на чешки и словенски куклени артисти от студио Damuza се назовава KAR/REPASS и показва нов взор върху ориста на Ана Каренина. Тя ще бъде показана за пръв път в Стара Загора.
Своите най-нови продукции ще показват и театри от Любляна, Барселона, Маастрихт, Москва и Будапеща.
Българските участници са също изявени трупи с високи достижения в театралното изкуство., Пловдивската натрупа ще гостува с „ Дама пика ”, уличният спектакъл „ Мале-Мале ” идва с концерт на куклите и така нататък
Жури с ръководител доктор Светла Бенева ще прави оценка спектаклите. В него влизат още словенката Йелена Цветко, драматург и куклен артист, немският режисьор Франк Бернхард, композиторът Нелко Коларов и сценографката Светла Бъчварова.
„ Дуети-дуели ” се назовава практическият семинар за физически спектакъл и актуален танц, който ще се води от прима балерината на Софийската опера Веса Тонова и Росен Михайлов.
Ще бъде показана кинопанорама Българска анимация, в която са включени филми на Теодор Ушев, както и няколко изложения.
Ще има още доста прояви отвън сцената на театрите, на които уредниците канят всички старозагорци и гостите на града.
Билети - на касата на ДКТ - Стара Загора, а от началото на месец септември 2017 и онлайн на www.pierrot-bg.com.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР