Стара Загора. Всички образователни институции трябва да инвестират в партньорство

...
Стара Загора. Всички образователни институции трябва да инвестират в партньорство
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев в Стара Загора: Ще стимулираме партньорството с родители и работодатели

Стара Загора. Всички просветителни институции би трябвало да влагат в партньорство с родителите, тъй като се вижда, че при положителните практики има положителни резултати. Ние ще подтикваме такова партньорство, сподели през днешния ден в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Той бе на посещаване по покана на старозагорския народен представител Радостин Танев и със съдействието на Общината.
Министър Вълчев изясни, че организира срещи в цялата страна с учители, академичната общественост, работодателите и бизнеса. На тях се разискват политиките на министерството за развиване на образованието. Приоритетите им са свързани със задържането и обгръщането на всяко дете и ефикасното му включване в просветителната система. Най-много се разчита на учителите. „ Не можем да позволим да се възпроизвежда неначетеност “, безапелационен бе Вълчев на срещата с шефове на учебни заведения, детски градини, представители на синдикати и общини от Старозагорска област. Затова и министерството стартира осведомителна акция за привличане на повече хора в педагогическите специалности.
Министър Вълчев изясни, че има добър разговор в Съвета на министрите, само че България се отличава с друга типология, разнообразни задания и провокации към учителите в професионалното обучение, дигитализацията на образователния развой, концепцията за приобщаващото обучение. По думите му има положително партньорство с общините, а в Стара Загора и с регионалната администрация. Той осведоми, че се работи за облекчение на административната работа в системата, само че за реализирането на целите е доста значимо взаимоотношението с родителите.
Министър Вълчев заяви още, че в сряда следва одобрение на промени в постановлението обвързвано с издателствата и учебниците, с цел да се обезпечи достъп до електронни платформи, поетапно за класовете. Ще се организира и политика за разширение достъпа до фронтално образование. Следващата година учебните заведения ще получат финансиране за закупуване на лицензи за електронни учебници по един на класна стая. В детските градини пък ще се поставят електронни дъски. Разширява се така наречен опорна мрежа и локалните мрежи за безжичен интернет в учебните заведения. В момента 50% от тях имат мрежи, които обезпечават покритие на 80% от пространствата.
През идната годината ще бъде обезпечен достъп до електронното наличие по план на Оперативна стратегия „ Наука, обучение и образован напредък “, ще се предизвиква създаването на отворено просветително наличие.
„ Очакванията на обществото и на бизнеса към просветителната система са огромни. Живеем в динамичен свят, в който бъдещето се трансформира, до момента в който го предвиждаме. Все по-големи ще стават цифровите трансформации и ние би трябвало да сме дейни и приспособими. Вие от бизнеса сте гъвкави и бързи, а просветителната система е тромава като всяка една държавна сфера. Заради дефицита на фрагменти би трябвало да работим с родителите и децата още от детската градина “, сподели министър Вълчев на срещата със старозагорски бизнесмени.
Да се осъвременят стратегиите за дуално образование, както и да се сътвори устойчива информационна тактика, която да увеличи имиджа на професионалното обучение, желаеха представителите на бизнеса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР