Стара Загора вече е с функционална и модерна Географска информационна

...
Стара Загора вече е с функционална и модерна Географска информационна
Коментари Харесай

Стара Загора вече е с функционална и модерна Географска информационна система

Стара Загора към този момент е с функционална и съвременна Географска осведомителна система , оповестиха от Общината.

На конференция дадена от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, дружно със зам.-кмета Радостин Танев, основния проектант Младен Иванов, началника на отдел „ Устройство на територията “ арх. Николай Василев, началника на отдел „ Административно и осведомително обслужване “ инж. Атанас Пашов и инж. Иван Мяшков, шеф на " Битмап " ЕООД беше показана новосъздадената Географска осведомителна система на община Стара Загора.

„ Инициирахме основаването и въвеждането на Географска осведомителна система, която да улеснява жители, бизнес и администрация. Обхватът е толкоз необятен, че хората занапред ще видят какъв брой доста приложения може да има системата и считам, че градът ни ще бъде на челните места по цифровизация.

Услугите, които ГИ системата предлага са на едно доста по-високо равнище и по тази причина желая да благодаря на изпълнителите, които свършиха  качествено поставената им задача “, разгласи по време на конференцията кметът Живко Тодоров.

В България са пет общините, които имат сходни системи. Тя не изисква login нито от жителите, нито от чиновниците на администрацията, а разпознава кой я употребява и дава друг достъп и функционалности, според от правата, които са дефинирани през администраторски панел.

‚Когато Географската осведомителна система Географска информационна система технологията/ се употребява за общинско ръководство и развиване, тя носи доста изгоди и за администрацията и за жителите по доста способи. Основният резултат е по-малко разноски и по-висока успеваемост.

В Географска информационна система може да комбинирате кадастъра, регулацията, профилираната карта (подземна и надземна инфраструктура, проводи и съоръжения), екологични индикатори, данни за зелените територии, статистически данни за популацията, използването на земеделските земи, климатични данни, провали от бедствия и повреди и още доста други неща в една „ цифрова община “, изясни инж. Иван Мяшков от фирмата-изпълнител.

Той уточни още, че от една страна Географска информационна система разрешава законовите правила да се ползват бързо и вярно за другите обществени и непублични регистри в Общината. „ Можете да извършите информация за даден действителен обект - парцел, имот постройка, инфраструктура и други , като се уточни обектът в „ Дигиталната община “ и ще видите какви други обекти от другите пластове има в съседство.
 Община Стара Загора
Това важи и за „ нематериалните “ граници и ограничения- да вземем за пример в каква зона по Общ организационен проект попада даден парцел. Извършването на информации за такива обекти по повече индикатори от време на време лишава много време на администрацията поради невъзможността разнообразни обекти и правила да бъдат „ комбинирани “ е един дигитален модел.

Често другите регистри и регулации за една и съща територия са в компетенцията на разнообразни отдели и дирекции на институциите, като от време на време дори е невероятно те да се комбинират в една сложна информация.

В Географска информационна система могат да се генерират и авансово дефинирани документи  - скици, разрешителни, профилирани информации и доклади и така нататък, които след подписването им с електронен автограф на оторизиран чиновник да се трансформират в публични документи с правна мощ “, добави още той.

Инж. Иван Мяшков добави още, че изгодите за бизнеса и жителите са неоспорими. При реализация на Уеб Географска информационна система всеки заинтригуван жител или вложител през браузър и без нужда от техническа подготовка и познания ще може да получи информация от обществените регистри за територията на общината, да направи инспекция за съществуване на разнообразни законови ограничавания за дадена локация или да направи информация за личен парцел по избрани индикатори.

Така, да вземем за пример, строителните бизнесмени, брокери на недвижими парцели, компании за обществени услуги и доста други  ще могат елементарно и бързо да създадат предварителна оценка на разноските си или на капацитета за развиване на бизнеса си в нови региони на Общината.

Системата е налична на адреса -
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР