Стара Загора. В зала П.Р. Славейков“ на община Стара Загора

...
Стара Загора. В зала П.Р. Славейков“ на община Стара Загора
Коментари Харесай

Над 100 деца се включиха в Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

Стара Загора. В зала „ П.Р. Славейков “ на община Стара Загора през днешния ден бе обещано началото на Академията за компютърни и природо-математически науки. Това е първата част от концепцията на кмета Живко Тодоров за следващо основаване на особено учебно заведение за даровити деца с най-хубавите условия за развиване на гении, оповестиха от пресцентъра на общината . Сега стартира образование по стратегия създадена от математика Любомир Любенов, в което вземат участие деца от първи до дванадесети клас.
„ Община Стара Загора, по самодейност на кмета Живко Тодоров, одобри едно огромно предизвикателство. Провокирани от огромните триумфи на нашите математици, от желанията на техния началник Любомир Любенов, взехме решение да създадем Академията, която след това ще прерасне в национално учебно заведение. Благодаря на всички родители, които одобриха тази концепция, това е предизвикателство и за тях “, сподели при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Според Любомир Любенов, задачата е децата на Стара Загора да имат преподаватели на международно равнище като проф. Емил Колев от Българска академия на науките, който води подготовката на националния тим по математика, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „ Математика “ и Мариана Богданова, учител по математика в Тракийския университет и създател на учебници по математика. Любенов напомни, че в района на Стара Загора са родени и израсли доста известни математици. В Стара Загора през 1939 година е основан първият математически кръжок от проф. Шишков, старозагорката Недка Иванова е участничка в първата математическа олимпиада през 1959 година В залата бяха и носители на диамантени, златни, сребърни и бронзови оценки от математическите олимпиади в Азия. „ Искаме да сътворяваме позитивни страсти на децата и да учат математика “, безапелационен бе Любенов. В Академията ще се включат и други преподаватели от Стара Загора. Заниманията, които са безвъзмездни, ще се водят в залите на Международния юношески център, подготовката ще бъде присъствена и отдалечена.
„ Инициативата е доста потребна, сигурен съм, че ще имаме ползотворна работа, която ще докара до нови триумфи “, убеден бе проф. Емил Колев. Невена Събева и Мариана Богданова също пожелаха триумфи на младите гении.
„ Започнахме една друга самодейност за подготовка на IT експерти, взаимно с Математическата гимназия, която даде своите положителни резултати. Щастлив съм, че виждам толкоз доста деца тук. Това значи, че концепцията има бъдеще. Надявам се, триумфите за Стара Загора да стават от ден на ден “, сподели националният представител Радостин Танев.
Началникът на Регионалното ръководство на образованието Татяна Димитрова изрази убеденост, че след години ще се приказва за гениите тръгнали от Стара Загора, концепцията на Живко Тодоров, която към този момент се осъществя ще се надгради и със основаването на учебно заведение за даровити деца.
След откриването, децата бяха разграничени по възраст и в залите на Община Стара Загора започнаха първите лекции на преподавателите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР