Стара Загора. В Стара Загора се проведе ученическо състезание под

...
Стара Загора. В Стара Загора се проведе ученическо състезание под
Коментари Харесай

В Стара Загора се проведе ученическо състезание под формата на симулативен съдебен процес

Стара Загора. В Стара Загора се организира ученическо съревнование под формата на привиден правосъден развой. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

„ Състав на Районен съд Стара Загора “ произнесе през днешния ден присъда на възпитаник за държане на високорисково наркотично вещество. Това стана по време на ученическо съревнование под формата на привиден правосъден развой, който се организира в общинската зала „ П.Р. Славейков “.
„ Инициативата е на Районния съд, със съдействието на Районна прокуратура – Стара Загора, Община Стара Загора, Община Казанлък и Регионално ръководство на образованието и цели повишение на гражданското обучение за учениците и увеличение на доверието им към правосъдната власт “, изясни Милена Колева, ръководител на Районен съд Стара Загора.

На „ процеса “ участваха: Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, ръководител на Общински съвет Стара Загора, Красимир Червилов, зам. регионален шеф, представители на Старозагорската митрополия, магистрати, шефове на учебни заведения, възпитаници.
Участници в надпреварата бяха възпитаници от старозагорските учебни заведения ГПЧЕ “Ромен Ролан “ и Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “, и от СУ “Екзарх Антим І “, Казанлък.

В ролята на съдии влязоха учениците от ГПЧЕ “Ромен Ролан “: Александра Ченалова, Виктория Атанасова, Дарина Бозова, Мария Кьосева и Мартин Христов, готови и подкрепяни от съдиите в Районен съд Дарина Стоянова и Женя Иванова.
Прокурори, очевидци и експерт бяха учениците от Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “: Вангелия Михайлова, Данита Димова, Милена Иванова, Мира Минчева и Петко Тонев, за чиято подготовка са се погрижили прокурорите от Районна прокуратура - Надежда Белчева, Кристина Куртева и Ивелина Косева.

Учениците от СУ “Екзарх Антим І “: Никола Иванов, Анита Христова, Елица Стефанова, Катерина-Борислава Терзиева и Ренан Селим, влязоха в функциите на обвиняем и юристи. Тяхната подготовка е водена от съдиите в Районен съд Ваня Тенева и Неделина Минчева.
Жури на надпреварата бяха зам.-председателят на Районен съд Стара Загора Блага Бозова и арбитър Таня Илкова, Гриша Мавров, областен прокурор на Стара Загора, Мария Цоловска от Регионално ръководство на образованието Стара Загора и омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова.
Съдебният развой бе по автентичен случай за възпитаник арестуван с канабис и протече по всички правила. От разпитите на очевидци стана ясно, че подсъдимият е арестуван на 20 март 2018 година с 2.8 грама канабис в пликче, което се е намирало в жабката на управлявания от него лек автомобил. Оказа се също, че той не е имал и шофьорска брошура.
Прокурорът по делото изиска условна присъда от 1 година отнемане от независимост с тригодишен изпитател период или санкция от 1000 лева Защитниците естествено упорстваха за оправдателна присъда или санкция, съобразена с имотното му положение. „ Подсъдимият “ призна виновността си и изрече страдание за действието.

След малко заседание съдът оповести, че постанова санкция от 1000 лева на подсъдимия. Мотивите бяха свързани с чистото правосъдно минало на подсъдимия, младата му възраст и плануваното по-малко наказване за такова действие.
Журито похвали всички участници и присъди първа премия за тима на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “, втората отиде при прокурорите от Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “, а третата бе за представителите на СУ “Екзарх Антим І “, Казанлък. Отборите получиха грамоти и статуетка на богинята на правораздаването Темида.
Красимир Червилов връчи самостоятелна премия за положително показване на „ вещото лице “ Данита Димова от тима на Търговската гимназия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР