Стара Загора. В Стара Загора се проведе тържествена проверка-заря за

...
Стара Загора. В Стара Загора се проведе тържествена проверка-заря за
Коментари Харесай

Стара Загора: Тържествена проверка-заря в памет на героите от Освобождението се проведе в града

Стара Загора. В Стара Загора се организира тържествена проверка-заря за 140-та годишнина от Освобождението на България и в памет на починалите за нея знайни и незнайни наши и непознати воини. Във военния обред участваха представителни роти на Втора механизирана бригада, строени на площада пред постройката на регионалната администрация. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Строя одобри командирът на Втора механизирана бригада бригаден ген. Костадин Кузмов. Той поздрави бойците и командирите от военните формирования. В тържественото си слово ген. Кузмов акцентира, че историята не толерира и не дава късмет на тези, които не помнят своите исторически корени.
„ В навечерието на един от най-значимите празници за българския народ, за следващ път скланяме глава в символ на благодарност пред саможертвата на хилядите български, съветски и от други националности воини, положили костите си за нашата независимост. Така жадувания идеал за чиста и свята Република, по думите на Апостола на българската независимост, е единствената и водеща причина българският народ да води стотици борби за свободата на своето Отечество.
Народ с дълбока историческа памет е кадърен да преодолее твърдо трудностите на епохите, кадърен е да построи по собствен неповторим метод сегашното си и да сътвори условия за ярко и щастливо бъдеще на своите деца. Такъв народ е заслужен правоприемник на героичните прародители, отдали живота си за Родината. Да помним е заветен дълг на всички нас! Да живее България, да живее българският народ! “, сподели в словото си командирът на Втора бригада.
В тържествената проверка-заря участваха още регионалният шеф Гергана Микова, народните представители Кръстина Таскова и Радостин Танев, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам. регионалните шефове Петя Чакърова и Димитър Драчев, общински съветници, офицери от Старозагорския гарнизон, знаменна група, военния духов оркестър и доста жители.
Вечерната инспекция напомни имената на героите, починали за националното избавление. Литературна комбинация за празника показаха актьорите от Драматичен спектакъл „ Гео Милев " Ивалин Димитров и Ивелин Керанов. Заедно с военния духов оркестър жители и военнослужещи запяха националния химн в символ на благодарност пред починалите за Свободата
С рухване на колене и едноминутно безмълвие всички присъстващи уважиха паметта на починалите за Освобождението на България. На фона на траурния марш на Българската армия,,Покойници ``, бойци сервираха гирлянда на славата на Паметника на бранителите на Стара Загора в парк „ 5 октомври ".
Красиви илюминации озариха нощното небе над Стара Загора в памет на героите.
Утре програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще стартира в 9,00 часа с Божествена света литургия в катедралния храм „ Свети Димитър “. В 10,15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички монументи, отдадени на Освобождението на Стара Загора – Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин, Паметник на починалите воини в Джуранлийския пердах, Паметник на починалите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
В 11.00 ч. от постройката на регионалната администрация ще потегли паметното шествие под наслов „ За Свободата... Да развеем българското знаме! “ ще потегли към Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, където ще приключи с церемониален обред за поднасяне на венци и цветя, под наслов „ Пред падналите за България – реверанс! “.
На финала ще се състои огромен празничен концерт на Общинския фолклорен отбор „ Загоре “, отбор „ Зорница “ при НЧ „ Св. Климент Охридски -1858 “ и доста самодейни сформира от града.
Регионалният исторически музей на 3 март ще работи за гости от 10.00 ч. до 18.00 ч. с вход свободен. От 10.30 - 11.30 ч. и от 14.00 - 15.00 ч. ще се проведат демонстрации на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 година и мостри на опълченски униформи.
Градската художествена изложба също ще бъде отворена с вход свободен за гости от 10.00 ч. до 18.00 ч.
За искащите жители да се изкачат на Мемориала „ Бранителите “ на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „ З. Княжески “ ще тръгнат 4 рейса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР