Стара Загора. Тази вечер в Стара Загора започват Дни на

...
Стара Загора. Тази вечер в Стара Загора започват Дни на
Коментари Харесай

Стара Загора: Започват Дни на планинарското кино `2018

Стара Загора. Тази вечер в Стара Загора стартират Дни на планинарското кино `2018. Откриването е довечера в 18.00 ч. в залата на Регионална библиотека „ Захарий Княжески “. Това оповестиха от Общината .
Когато през зимата в Банско обтегнат бялото платно за годишния си планинарски кинофестивал, към този момент всички знаят, че през пролетта прожекторът ще доближи и до Горнотракийската равнина с Дните на планинарското кино в Стара Загора – за един по-овладян и умен обзор на най-интересните заглавия от Международната стратегия.
Така ще бъде и тази година.
В първия ден акцент ще бъде лентата на Бранислав Бранков “Project BIG ICE: Patagonia – първа фаза “, която печели Наградата за български филм от Банско Филм Фест 2017. Това е една завладяваща история за прекарванията на края на света, където оцеляването зависи напълно от правилността на взиманите решения и предприеманите дейности. През април 2017 година българските откриватели Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, с цел да проучат и да се приготвят за пресичане по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. По време на престоя си там екипът се сблъсква с тежки физически и психически провокации и съществени неконтролируеми рискове.
Във втория ден от програмата леденият бисер в цялото кино богатство се назовава “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия “ и идва от Германия, като на последния фест в Банско печели Наградата за цялостна реализация в рискови условия. Трима носители на влиятелната премия “Приключенец на годината ” на списанието “National Geographic ” подхващат невероятна каякарска задача в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустота, а след това вършат втурване по най-северната река, по която някой в миналото е гребал.
В последния ден на Планинарското кино 2018 гостите ще могат да се насладят на абсолютния победител от Банско Филм Фест 2017 - “Бунтарят – легендата Фред Беки ” (САЩ, 2017, Дейв О’Лъски, 96 мин.). Както подсказва и името, филмът е отдаден на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки - който изоставя общоприетите правила на държание и материалния комфорт, с цел да избере чергарския живот на скитащ планинар. Той прави многочислени свръхтрудни изкачвания, които доста дълго са считани за невъзможни. Бунтарят Беки си отиде от този свят относително неотдавна – на 30 октомври 2017 година, на цели 94 година, само че ето подобаващ мотив да си спомним или научим за неговата неповторима персона
През трите фестивални дни ще има още и забавни презентации и представяния на книги. Елате да съберем Екстремната (Не)възможна Планина в тихата, спокойна и осмисляща нега на киносалона.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР