Стара Загора. Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината,

...
Стара Загора. Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината,
Коментари Харесай

Стара Загора: Благодатният огън озари града

Стара Загора. Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината, с цел да посрещнат Благодатния огън, час преди Рождество Христово. Точно в 23.00 часа Старозагорският митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той бе посрещнат от кмета Живко Тодоров и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание под звуците на църковни песнопения, изпълнени от хора на Старозагорската опера. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ Благодаря на Бога, че за следващ път ми даде опция и сили да донеса част от Вечния огън. Отново сме дружно, всяка година от ден на ден хора виждат светлината. Пазете тази светлина, тъй като тя е чудотворна. Топлината й влиза в сърцата ни. Нека да не угасва в никакъв случай и да свети “, прикани митрополит Киприан.
След това литийно шествие отнесе огъня до катедралния храм „ Св. Николай “, където в 23.30 часа стартира Великденското (Пасхално) свещенодействие.
Старозагорци, които не съумяха да влязат в храма, имаха опция да следят службата на две видеостени на площада и пред катедралния храм „ Св. Николай “.
„ Днес е денят на най-големия празник на Христовата черква! Възкресение Христово, Пасха, Великден искри с чиста духовна наслада и ни преизпълва с боязън, заветен екстаз и благоговейно поклонение. Днес е празникът на действената Божия обич към нас...
Христовото Възкресение е най-великото събитие в историята. Триумфален химн в духовното възмездие на човешкия жанр. Апогеят на онази Любов, която само същински допира нашите души, сърцата, същността ни и ражда извори на наслада. Тържество на тържествата, както го дефинират античните отци, разтуха за духовните ни очи, живителен нюх на думите, оставени ни от св. Йоан Богослов „ Бог е обич “.
Ние, вярващите хора, посрещаме с необикновен боязън настъпването на два дни в годината. Те носят толкоз доста неземна светлина, колкото могат да поемат търсещите ни сърца. Това са: Рождественската нощ, началото на нашето избавление и Светозарното Христово Възкресение, което превъзхожда всичко. Тази наслада е обяснима, тъй като благият Божи промисъл въздига човешкия жанр в това достолепие, за което е основан – хората да бъдат „ рожби Божии “... Спасителят идва на земята, търпи унижения, страда поради нас, приема гибел - „ и то гибел кръстна “, с цел да изкупи прегрешението. Преди да възлезе на Голгота и да възкръсне, Той добродушно ни учи: „ Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! В дома на Отца ми има доста жилища… Отивам да ви подготвя място. И по кое време отида и ви подготвя място, отново ще дойда и ще ви взема при Мене си, с цел да бъдете и вие, дето съм Аз “.
Ето за какво, обични в Господа, посрещаме с толкоз наслада и по този начин възторжено това велико събитие. С Възкресението на Христа Иисуса е одобрено завинаги истинността на словото Му. Изпълнено е това, което пророците предсказаха за Него и това, което Сам Той предсказа за Себе Си. Св.ап. Павел свидетелствува: “Христос, един път възкръснал от мъртвите, към този момент не умира: гибелта към този момент няма власт над Него… “. Клетвата на прародителския грях е снета, дяволът е надвит и опозорен, дадени са ни плодородни сили за битка с него.
В насладата на празника още веднъж осъзнаваме, че Възкресението Христово е реалност, необоримото удостоверение за това, че гибелта съществува единствено отвън Христа. Възкресението Христово е събитието, постоянно доказващо, че човек е мъртъв отвън общението си с Христа и Църквата. Божието слово и вярата, които светата Църква епохи съхранява в съкровищницата си, са избавителни и плодородни за всички нейни рожби. В тях се крие силата на Божията обич, силата на Божия промисъл за търсещите го. Там, в тайнството на Възкресението, са стаени непрекъснатата наслада и изобилният живот.
Възкресението Христово разкрива божествената мощност на православната религия, даряваща ни безстрашие и вяра в битката с прегрешението и гибелта, безстрашие в личното ни кръстоносене. Този празник на празниците укрепва вярата ни, тъй като всички ставаме очевидци на това, че в Христа всяко кръстоносене приключва с възкресение. Христовото възкресение стъпква страха от персоналните ни Голготи, побеждава ги с пасхалната си берекет. Този е празникът, в който вечно Животът побеждава гибелта, правдата- беззаконието, любовта- омразата.
Отечески приветствам всички обични и предани рожби на светата Старозагорска епархийска черква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно честитя мирът, благостта, светлината и любовта на нашия Възкръснал Спасител да носи в сърцата на всички доста топлота и наслада! Радост, която в никакъв случай да не угасва. Христос Возкресе! “, поздрави миряните владиката.
Днес от 11.00 часа в катедралния храм „ Св. Николай “ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на разнообразни езици. От 15.00 до 17.00 часа Дверите на Митрополитския дом са необятно отворени за всички епархиоти за пасхални поздравления и благослов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР