Стара Загора. Стотици жители и гости на Стара Загора присъстваха

...
Стара Загора. Стотици жители и гости на Стара Загора присъстваха
Коментари Харесай

Община Стара Загора: Празник в града сътвориха участниците в Маскарадните игри

Стара Загора. Стотици поданици и посетители на Стара Загора участваха Двадесетото издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
На Античната улица кукери, бабугери, арапи, васильовци и други от 20 групи в страната се надпреварваха да покажат най-интересните традиции от родното си място. В игрите се включиха участници от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Общество за фолклор и Народно читалище „ Николай Лилиев 2005 ”.
Първи на спонтанната сцена излязоха децата от три детски градини в Стара Загора. Малките пазители на родовата традиция от детски градини „ Българче ”, „ Светлина ” и „ Загоре ” демонстрираха забележителни умения в маскарадните игри.
„ С това начало на най-малките е и нашето обръщение – Да пребъде положителното. По остаряла традиция да се помолим за здраве и благодат и да се насладим на невероятните маски и игри ”, сподели при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Началото на Фестивала бе обещано с гръм на черешово топче. Групата от село Отец Паисиево сграбчи публиката с най-големите маски, сътрудниците им от Калипетрово пък впечатлиха с цветове и багри. За пръв път на Фестивала се показа групата от село Бозвелийско, която показа зимни игри от Приморско, завършващи с огромно кръшно хоро. Маскарадната група „ Рогач ” от село Оборище пък докара черешово топче, с цел да разсъни земята за благодат, а участниците от Калофер играха под звуците на личния си гайдарски оркестър.
В колоритното голям брой имаше и дребни момчета и девойки наследили любовта към играта от баби и дядовци. Тригодишната Габриела Йорданова от Кошарево и с година по-големият Даниел Анатолиев от Калипетрово напълно съществено гледаха на изявите си.
Компетентно жури отпред с доцент Ангел Янков, шеф на Етнографския музей в Пловдив, оценяваше изявите на участниците.
За сложно показване са отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново. Във втората категория за честност към традициите най-хубавите са: групата от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и Калофер. В раздела художествено майсторство премиите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.
Наградата на регионалния шеф е присъдена на групата от село Александрово, община Павел баня.
Традиционната Улица на занаятите също привличаше доста гости. Занаятчии от цялата страна предлагаха бижута, керамика, мед, ножове, рисувани сладкиши, точени бонбони за наслада на дребни и огромни.
Фестивалът се трансформира в същински празник за Стара Загора. Дойдоха и посетители от други общини, които желаят да вззимстват концепцията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР