Стара Загора. Сериозен финансов ресурс в размер на 12.1 млн.

...
Стара Загора. Сериозен финансов ресурс в размер на 12.1 млн.
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 12 млн. лв. са привлечените средства от централния бюджет на Общината за 2018 г.

Стара Загора. Сериозен финансов запас в размер на 12.1 млн. лева е привлякла Община Стара Загора през 2018 г, отвън осъществените европейски планове. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Държавата преведе 3.5 млн. лева за присъединяване в Индустриална зона „ Загоре “, с които стартира построяването на инфраструктурата. Предстои цялостна замяна на водоснабдяването и канализацията на кв. Самара 1 с обезпечени 5.2 млн. лева по ПУДООС. Проектът ще бъде осъществен през идната година на стадии. На вчерашното си съвещание държавното управление взе решение да обезпечи от националния бюджет финансов трансфер за община Стара Загора в размер на 3.4 млн. лева От тях 3 млн. лева са за разширение на новия парк „ Артилерийски “ в града, а 400 хиляди лева са за рехабилитация на общинска пътна инфраструктура. Това заяви на конференция през днешния ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Той напомни, че приносът на Община Стара Загора към националния бюджет е сериозен и е удовлетворен, че част от тях се връщат като дотация, която ще бъде употребена за всички хора. Проектът за парка, направен от „ Институт за градско обмисляне “ АД, гр. София, беше показан на жителите на публично разискване на 20.06.2016 година Междувременно настъпиха промени, които се показват в построяването на скейт парк на към 2 дка повърхност в югоизточната част, заради което арх. Грозева показа още веднъж пред публицисти обновен вид. Работихме с проектанти, предложени от скейтобщността в града, увери тя. Съоръжението ще дава отговор на всички стандарти и ще може да се употребява от хората, когато и колкото пожелаят, посочи арх. Грозева.
Проектът се отличава с доста зеленина, пейзажни форми, голям брой алеи и централна алея с продължение на велоалеите, които свързват парка с останалата част на града. Продължението на ул. “Хр. Ботев “ ще бъде с две дейни ленти за придвижване, а в двете странични ще се паркира. То ще бъде разграничено от зеленина, а повдигната пешеходна пътека и велоалея ще свързват северната и южната част на парка. На улицата ще може да се паркира, както и на прилежащата „ Одринска епопея “, където ще бъде построено кръгово кръстовище. Предвиден е под земята паркинг, безоблачен часовник, площадки за безвредно улично придвижване за най-малките.
Всички възрастови групи ще имат свое кътче в продължението на новия парк в Стара Загора. Това плануват обособените в него зони за спортни, обучителни и извънкласни действия, православен храм, съвременен павилион на поезията, воден акцент, катераческа стена, терен за увеселителен парк и стрийт фитнес. Те ще бъдат построени на останалите към 40 дка от някогашните артилерийски казарми, които Министерството на защитата трансферира на общината. С новия парцел целият парк „ Артилерийски “ ще заеме повърхност към 130 дка.
На 20 дка от терена ще бъде построено спортна зала. Общата стойност на плана за продължение на парка е 4,6 млн.лв., а реализатор на обекта е компания „ Водстрой “, заяви кметът Живко Тодоров. Дейностите към този момент са в ход и той би трябвало да бъде приключен до м. юни 2019 година
На конференцията кметът заяви още, че следва през идната година да бъдат актуализирани Летният спектакъл и станционната градина. Днес има държавна приемателна комисия за парк „ М. М. Кусев “ и следва да се подпише акт 16 за привършване на ремонтните действия, заяви още той. До месец се чака да завърши и работата по реомна в центъра на града, а в средата на януари да бъде пуснат за придвижване и моста над жп линията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР