Стара Загора. Самодейци от Народно читалище Свети Климент Охридски 1858“

...
Стара Загора. Самодейци от Народно читалище Свети Климент Охридски 1858“
Коментари Харесай

Стара Загора: Самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ посетиха Общината, за да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан

Стара Загора. Самодейци от Народно читалище „ Свети Климент Охридски 1858 “ посетиха Община Стара Загора, с цел да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Посрещна ги Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. По остаряла традиция с пита самун и бъклица вино те пожелаха здраве и благодат.
„ Благодарим Ви, че още веднъж сте тук. Пожелавам Ви да сте доста здрави и все по този начин да пазите българските обичаи и да ги предавате на поколенията. Ние ще Ви оказваме помощ “, сподели Делян Иванов.
После той поведе кръшното хоро, което се изви във фоайето на Общината.
Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до постройката на НЧ „ Климент Охридски 1858 ". Там от 12.30 часа стартира музикалният театър „ Вила се лоза винена ", който се организира за тридесети път. По традиция ще бъде ритуално зарязана Орфеевата лоза.
Първият празник, славещ Трифон Зарезан, акарджанското читалище прави през далечната 1989 година Огромна помощ за запазване на националните традиции към Деня на св. Трифон оказва тогавашния старозагорски митрополит Панкратий.
От 18 часа в залата на читалището стартира Общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, доста смях и въодушевление. В 18.30 часа ще се организира изборът на Цар Лозан и Царица Лозана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР