Стара Загора. С отрицание нищо не се постига. Носим на

...
Стара Загора. С отрицание нищо не се постига. Носим на
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме

Стара Загора. „ С отричане нищо не се реализира. Носим на рецензия, вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме. Очаква ни динамична 2019 година в сферите на опазването на здравето, образованието, инфраструктурата, културата и спорта ". Това сподели на конференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров, оповестиха от пресцентъра на Общината . Заедно с него в конференцията присъединяване взеха заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов и гл. арх. Виктория Грозева.
„ Община Стара Загора създава тактика за предварителна защита в опазването на здравето. Може би най-важното – ранната диагностика би понижила % на хората страдащи от тежки болести. Ще ангажираме експерти, с цел да бъде програмата потребна и налична за всички “, заяви Живко Тодоров. Той означи, че досега е реализирано доста в сферите на образованието, културата и спорта, по тази причина в този момент напъните се насочват към опазването на здравето.
Община Стара Загора чака да придобие благосъстоятелност от страната на постройката на досегашния АГ комплекс. Той е в развой на пребазиране в УМБАЛ „ Проф. доктор Ст. Киркович “. „ Предложението ни е страната да трансферира собствеността на постройката на Общината, а ние да прехвърлим на Министерство на здравеопазването земята под УМБАЛ „ Проф. доктор Ст. Киркович “, уточни кметът. Той акцентира, че постройката е емблематична за старозагорци. Предвижда се в нея да бъде преместена огромна част от общинската доболнична помощ. Старите и неугледни постройки, в които сега се обитават ДКЦ-тата, да бъдат отстранени, а на тяхно място да бъде построен паркинг, който да обслужва новия здравен комплекс.
„ Плановете ни са през тази година да създадем оценка на парцелите, да сме подготвени с проектирането на новия здравен център, а през 2020 година да заложим средства в бюджета за осъществяването му. Така хората в града ще знаят къде е здравният общински център, където ще получават добра грижа. Водим диалози с шефовете на общинските здравни заведения, с които изготвяме тактика за инсталация и обзавеждане на кабинетите “, добави Тодоров.
Стара Загора е Общината, предоставяща най-вече обществени услуги. „ Предвиждаме да разтеглим възрастовия обсег, както и да включим зъболечението “, добави Иванка Сотирова.
Основната дълготрайна тактика на Общината е образованието. След възобновяване на всички здания, ще бъде обърнато внимание и на дворовете на образователните заведения в града. Основно ремонтирани и обзаведени са всички детски ясли. Рехабилитация чакат още четири детски градини, както и учебните заведения „ Васил Левски “, „ Христо Ботев “, „ Самара “ и „ Кольо Ганчев “.
„ В момента, на краен стадий е огромното реновиране на най-голямото учебно заведение – СОУ „ Железник “. То е с съвсем 90 дка разгърната повърхност. Очаква се децата да влязат в новите класни стаи след майските празници “, увери отрасловият зам.-кмет. На финала са дейностите в ОУ „ Веселин Ханчев “ и СУ „ Иван Вазов “.
„ Поставяме акцент и на здравословното хранене при децата, съобразявайки се с алергиите към млечните артикули и други. При нас се готви на място в образователните заведения и имаме опция за нашарване и адаптиране на рецептите, с цел да бъдат потребни за подрастващите “, посочи още Иванка Сотирова.
Завършени са дейностите за възобновяване на площадното пространство пред Общината. В рамките на месец се чака да бъде подготвена и пешеходната зона по бул. „ Цар Симеон Велики “. „ Въпреки закъснението на компанията, разчитаме дейностите да бъдат качествено приключени от изпълнителя. Ще наложим и съответните наказания за забавянето “, акцентира Живко Тодоров.
В момента се работи по правенето на план за възстановяване на визията на Руския пазар, след което той ще бъде показан пред обществеността. Предвижда се да е от закрит вид, по сходство на Централния пазар. Водят се диалози с актуалните търговци, с цел да бъде оптимално комфортно и за тях, и за посетителите.
Предстои оповестяване на социална поръчка за възобновяване на Зоопарка в Стара Загора. „ Той е значим, тъй като притегля доста хора към града ни и упованията са ни броят на посетителите му да става от ден на ден след рехабилитацията “, сподели кметът.
Над 20 междублокови пространства ще бъдат ремонтирани тази година в Стара Загора, доста тротоари и улици. „ Набелязали сме и още – това е във връзка с паркоместата, само че не може всичко да се направи едновременно. Нещата се случват поетапно “, сподели Тодоров. Предстои през идващите месеци да се построи ново кръгово кръстовище при изхода за Раднево, както и да се рехабилитира сектора от пътната мрежа. Обновяване чака и ул. „ Св. Княз Борис “, в правата сред бул. „ Руски “ и „ Св. Патриарх Евтимий “.
До лятото ще бъде въведено поетапно еднопосочно придвижване на изток от бул. „ Св. Патриарх Евтимий “. Проектът е утвърден и е координиран с специалистите от Пътна полиция.
Проведен е конкурс за градоустройствена зона, която е на запад от кв. „ Три чучура – юг “, заяви гл. проектант на Общината Виктория Грозева. Тя добави, че предлагането включва отделяне на нов квартал, като по Общия организационен проект е очакван за второстепенен градски център. Положена е конкурсната основа за правене на продължението на бул. „ Славянски “ на запад, свързващо пътя към Старозагорските бани.
През есента се чака формалното разкриване на Музей „ Литературна Стара Загора “. Строителните действия там са завършили и сега върви развой по въвеждане на информацията в цифровите устройства, както и нареждане на експозицията. До края на лятото ще бъдат въведени в употреба залата на Синдикалния дом, както и Центърът за надарени деца, който се построява в дарената от Мария Жекова постройка в центъра на града.
Работи се по плана за възобновяване на Летния спектакъл, който да дава отговор на всички условия за модерна артистична зона, запазвайки духа на Аязмото.
След сериозните вложения в спортната инфраструктура в града през последните години, резултатите не закъсняват. „ В груповите спортове има мотив да се поздравим. Женският баскетболен тим на „ Берое “ завоюва Адриатическата лига, което се случва за първи път в Стара Загора. Това е и вторият тим в страната, който печели това отличие. Новакът в този спорт БК „ Локомотив “ също заслужи самопризнание. Мъжкият баскетболен отбор „ Берое “ влиза в борба за шампионска купа тази година “, сподели отрасловият зам.-кмет Красимира Чахова. Тя посочи, че през идващите седмици ще бъдат показани пред обществеността триумфите на старозагорските спортисти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР