Стара Загора. С Божествена света литургия започна честването на Деня

...
Стара Загора. С Божествена света литургия започна честването на Деня
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Днес всички трябва да бъдем толкова единни, колкото са били предците ни

Стара Загора. С Божествена света литургия стартира честването на Деня на Стара Загора през днешния ден. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк „ Пети октомври “, където бяха поднесени венци и цветя на паметника „ Защитниците на Стара Загора “.
В празника се включиха депутати, регионалният шеф Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, командирът на Втора механизирана бригада бригаден военачалник Костадин Кузмов, доста общински съветници, представители на партии сдружения и стотици жители.
Точно в 10.30 часа на Античния конгрес „ Августа Траяна “ прозвуча химна на България изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора. Под звуците на „ Мила Родино “ военни от Втора механизирана бригада издигнаха националния трикольор, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.
Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и душевно успокоение на жителите, разцвет на нашия град, мъдрост на всички, които ни ръководят, мъдрост и за нас, с цел да може да възприемаме всичко ново, което се сътворява в името на нас, жителите на България, пожела владиката. „ Ако някой се усъмни, дано изчака, с цел да се увери, че в действителност всичко се прави за положително, а положителното е от Бога, а щом е от Него, значи е над всички ни. Честит и блажен празник на нашата Стара Загора – перлата на Равна Тракия “, добави Киприан.
„ Обещавам, че градът ни ще бъде по-красив, по-удобен и по-хубаво място за живеене “, сподели в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той напомни, че откакто Стара Загора е била опожарена, хората са се обединили и построили новия град. Благодарение на търпеливостта, на упоритостта, на усърдната работа и на единението, предците ни съумяват на възстановят града. „ Стара Загора носи доста дух в себе си, има доста просвета, доста история. Днес ние би трябвало да бъдем също толкоз единни, колкото са били хората, които са възстановили града “, прикани кметът. Той благодари на всички старозагорци, които вземат участие в развиването на града си. „ Бъдете живи и здрави, усмихнати и положителни, тъй като животът става все по-хубав и ние би трябвало да участваме в неговата изработка. Всички Вие старозагорци го заслужавате. Честит празник! “, пожела Живко Тодоров.
След това той съобщи символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора Никола Чакалов. „ В Стара Загора има доста будни младежи и това оказва помощ на града “, разяснява Тодоров.
„ За мен е огромна чест да съм гражданин на Стара Загора. Като двадесет и втори млад кмет ще работя старателно и почтено за ползите на младежите в града “, даде обещание Никола Чакалов.
Празникът продължи с концерт на хора на Държавна опера Стара Загора.
От 11.30 часа на Античния конгрес стартира Фестивалът One Love Tour.
Точно в 17.00 часа пред парк „ Тракия “ (южното платно на бул. „ Цар Симеон Велики “), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „ Скоропослушница “, която идва от град Ананиев, Украйна. Литийното шествие ще стигне до храм „ Свети Николай “, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „ Скоропослушница “ е настойник на онкоболните, по тази причина в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР