Стара Загора. Ръководители и представители на близо 30 дипломатически мисии

...
Стара Загора. Ръководители и представители на близо 30 дипломатически мисии
Коментари Харесай

Стара Загора: Представители на дипломатически мисии се запознаха с културно-историческите забележителности на града

Стара Загора. Ръководители и представители на близо 30 дипломатически задачи в България са на посещаване през днешния ден в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Те бяха посрещнати преди обед пред постройката на Регионалния исторически музей от регионалния шеф Гергана Микова и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова.
„ Щастлива съм да видя дипломати от целия свят в нашия град с хилядолетна история. Убедена съм, че историческите и културни монументи, които ще видите през днешния ден, и българското гостолюбие ще ви накарат да се връщате още веднъж тук. Надявам се късият ви престой в Стара Загора да бъде забавен и потребен за вас ”, сподели регионалният шеф.
С „ Добре пристигнали в града на поетите и липите “ от името на кмета Живко Тодоров гостите бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова. „ Вие сте в град с хилядолетна история. Това е най-благоприятното време за посещаване, уповавам се да усетите аромата на липите извън. В момента ви посрещаме в една от емблематичните здания на града – историческият музей. Стара Загора е динамично разрастващ се град и за нас е същинско наслаждение да ви го представим “, съобщи тя.
Един от доайените на корпуса, посланикът на Палестина доктор Ахмед Ал Мадбух призна, че е бил няколко пъти в Стара Загора, само че в никакъв случай до момента не е посещавал музея. Той благодари от името на всички за прелестната опция да се срещнат и допрян до историята и културата на града. Той показа, че се надява на още доста други, неофициални мотиви, те да се върнат още веднъж на това място.
Представителите на дипломатическия корпус в България разгледаха музея, ситуиран в особено издигната постройка с форма на песъчлив часовник. Те се срещнаха с експозицията, показана на три равнища, която наблюдава историята от VІ хиляди прочие Хр., до възобновяване на опожарения през Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) град. Гостите се разходиха и по основната улица (cardo maximus) на римския град Августа Траяна и видяха останките от него, експонирани на античното равнище на музея.
По-късно те посетиха Античния форумен комплекс „ Августа Траяна “, едно от най-монументалните уреди в римския град Августа Траяна. Той е ситуиран при западната врата на античния и феодален град „ Августа Траяна-Верея “. Територията му в центъра на Стара Загора е оповестена за археологически резерват.
В следобедните часове в музея „ Неолитни жилища “ членовете на делегацията ще дегустират самун, забъркан с лимец от Богдан Богданов – включен в Представителната национална листа на пилотната стратегия на ЮНЕСКО „ Живи човешки съкровища – България – 2010 “. В музея „ Неолитни жилища “ може да се види най-добре непокътнатата двуетажна къща в Европа от епохата на ранния неолит (началото на VІ хиляди прочие Хр.). Жилищата са съхранени и показани „ in sito “ във типа, в който са опожарени преди 8000 години. В непрекъсната експозиция на музея са изложени най-хубавите мостри, открити при археологически изследвания в региона на Стара Загора.
Дипломатическият корпус ще посети и комплекса за занимания Аул „ Бага-Тур “, където ще се проведат демонстрации на прабългарска школа „ Бага-Тур “ и дегустация на обичайната локална кухня, приготвена от НЧ „ Димитър Наумов 1908 “, с. Преславен. „ Аул Бага-Тур - Стара Загора “ е демонстрационен комплекс за занимания, разпрострат на 3 дка в южната част на Зоопарка. На територията му са построени терени за пукотевица с обичаен лък, фехтовка с меч и щит, мятане на копие, езда, въртене на камшик, експозиция на старинно облекло, въоръжение и други
Събитието се провежда от Министерството на туризма.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР