Стара Загора. Проектът за ремонт на оградата на Второ основно

...
Стара Загора. Проектът за ремонт на оградата на Второ основно
Коментари Харесай

Стара Загора: В Общината се проведе обществено обсъждане на проекта за ремонт на оградата във Второ основно училище

Стара Загора. Проектът за ремонт на оградата на Второ главно учебно заведение в Стара Загора бе разискван обществено нощес в зала „ П. Р. Славейков “ в Общината. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Кметът Живко Тодоров, основният проектант Виктория Грозева и екип от общински експерти, арх. Петър Киряков, ръководител на Камарата на архитектите в Стара Загора, арх. Иван Иванов, някогашен основен проектант на града, шефът на Второ главно учебно заведение Милена Желязкова, представители на учебното настоятелство и жители, разискаха казуса с пропуканата и рисково наклонена ограда на Второ главно учебно заведение и плана за нейното възобновяване.
„ Получихме гневни писма от родители, както и сигнали от шефа на учебното заведение във връзка оградата. Проектът включва унищожаване на няколко дървета, на база плана са издадени разрешителни. Това не е мое решение, а е съобразено с настоящата конюнктура. За да не се нагнетява напрежение, взехме решение да дадем опция на експертите да обяснят казуса “, сподели при започване на срещата Живко Тодоров. По думите му е значимо какво ще кажат експертите за реализирането на плана.
Архитект Петър Киряков изясни, че от Камарата на архитектите в града е поискано второ мнение по плана. „ Това е само вероятното решение на обстановката “, съобщи арх. Киряков. Той акцентира, че даването на публичност е най-правилната политика и моли към успокоение и трезва преценка.
Според основният проектант на Община Стара Загора Виктория Грозева, особено назначената комисия от Общината е открила, че оградата е наклонена към тротоара и има пукнатини, с което съставлява опасност за минувачи и учащи. Предлага се да се извърши изсичането на 9 броя дървета и унищожаване на корените им и да се разпореди план и да се построи нова ограда с подпорна стена по южната граница на парцела на учебното заведение. Към момента е предоставен план за „ Подпорна стена и ограда по южната граница на ІІ главно учебно заведение „ П. Р. Славейков “, който е импортиран за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерство на културата, защото постройката на учебното заведение е монумент на културно-историческото завещание от локално значение и попада в обсега на археологически резерват „ Августа Траяна “. От Министерство на културата са поискали планът да бъде утвърден от шефа на учебното заведение и от учебното настоятелство. Тя изясни, че е планувано обезщетително залесяване в парцела или отвън него, което ще бъде в съгласие с шеф и настоятелството.
“Най-напред мислим и сме виновни за сигурността да запазим живота на нашите деца. Никой не желае да маха дървета, които не пречат. В случая е значимо мнението на специалистите и архитектите ”, съобщи шефът Милена Желязкова.
В хода на полемиката бях сложени въпроси за опцията да бъдат опазени дърветата и за други разновидности за ремонт на оградата. Експертите обаче бяха безапелационни, че желанията са неизпълними в този случай. Стана ясно, че не е допустимо да бъдат осъществени оферти за потребление на част от прилежащия тротоар, защото Законът за устройство на територията не го разрешава, а и под тротоара минават значими връзки.
„ Сега е момента да се подменят дърветата, тъй като са остарели и рискови, би трябвало да се направи ново озеленяване с иглолистна растителност, която да се трансформира в зелена преграда за праха от улицата “, разяснява арх. Иван Иванов.
Представители на учебното настоятелство също поддържаха плана.
„ Най-важно е мнението на специалистите. Ще пристъпим към осъществяване на плана, тъй като мислим, че по този начин е вярно “, сподели в края на срещата кметът Живко Тодоров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР