Стара Загора. Представители на 23 Общински съвета по наркотични вещества

...
Стара Загора. Представители на 23 Общински съвета по наркотични вещества
Коментари Харесай

Стара Загора: Създават национални програми за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда

Стара Загора. Представители на 23 Общински съвета по наркотични субстанции и специалисти от 23 превантивно-информационни центъра обсъждаха проблемите на предварителната защита за използването на наркотични субстанции в учебна среда в Стара Загора, оповестяват от пресцентъра на Община Стара Загора . Професионалният конгрес на тематика: „ Превенцията като развой на етичност, изпълнимост, меродавност и успеваемост “ бе проведен от Общинския съвет по наркотични субстанции – Стара Загора и Превантивно-информационния център по зависимости (ПИЦ). Гости и участници в него бяха заместник-министър Светлана Йорданова от Министерство на здравеопазването, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, доктор Пламен Попов, шеф на Националния център по наркомании (НЦН), специалисти от Центъра и дирекция „ Национален фокусен център за опиати и наркомании “, инспектори от Столична дирекция на вътрешните работи и Второ районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи – Стара Загора.
През трите дни на форума бе изработен обзор на обстановката във връзка с използването на психоактивни субстанции (ПАВ) измежду възпитаници от 9-12 клас на районно равнище, на инструментите за събиране на информация и осъществените превантивни подходи при универсална предварителна защита. Обсъдено бе и взаимоотношението сред Националния център за наркомании, Националния фокусен център, Общинските препоръки по наркотични субстанции и превантивните центрове, неточности и проблеми в работата.
Фокусът на работния конгрес бе разискването на осъщественото до момента от работна група за основаване на Национални стратегии за предварителна защита на използването на ПАВ в учебна среда (5-12 клас), които ще бъдат годни за всички ПИЦ в страната. В дребни групи участниците във форума направиха оценка на потребностите за основаване на тези превантивни стратегии, попълвайки особено основан въпросник, който ще послужи на основателите им за привършване на двата плана.
По време на форума стана ясно, че Радост Овагимян, ръководител на Общинския съвет по наркотични субстанции в Стара Загора е определена да взе участие в Лятно учебно заведение за противозаконни опиати в Европа, в Лисабон, Португалия. Там тя ще премине образование по проблемите, свързани с опиатите в Европа и в света, което ще бъде водено от научни специалисти от Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите (EMCDDA) и гост-преподаватели от европейски университети.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР