Стара Загора празнува Своя Ден! През 1879 година генерал-губернаторът на

...
Стара Загора празнува Своя Ден! През 1879 година генерал-губернаторът на
Коментари Харесай

Стара Загора чества своя Ден

Стара Загора чества Своя Ден!

През 1879 година генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Алексанър Богориди, в наличието на Търновския митрополит Климент, на регионалния шеф Нестор Марков, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и доста жители, поставя на централния площад главния камък за възобновяване на Стара Загора .

На 5-ти октомври кметът Живко Тодоров поздравява старозагорци с празника на града и напомня, че денят е знак на устрема на предците ни да съграждат, а не да разрушават.
 Стара Загора община Стара Загора

„ На този ден през 1879 година, градът ни претърпява знаменателно събитие – в сърцето на Стара Загора се поставя първия камък, знак на възраждането от пепелта. Благодарни сме на хората, завещали ни новата Стара Загора- генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Алексанър Богориди, Търновския митрополит Климент, регионалния шеф Нестор Марков и на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, тъй като ни има и нас през днешния ден. 

Възроденият ни град в този момент е зелен, съвременен и проспериращ, изпълнен с младежи.
 Стара Загора община Стара Загора

Нека дружно вървим напред, да бъдем единни, да не забравяме предишното на града-феникс и да градим положителното му бъдеще ! ", се споделя в приветствения адрес на кмета Живко Тодоров.

В празнични 5-ти октомври, президентът Румен Радев ще посети Стара Загора. 

В 9.30 часа , в катедралния храм „ Св. Николай “ президентът ще участва на молебен, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, на ритуала по издигането на националния байрак и знамето на Община Стара Загора. Държавният глава ще отдаде респект пред паметника „ Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 година “ и ще прегледа документалната галерия „ 125 години проведено тракийско придвижване в България “.
 Стара Загора община Стара Загора

На централния площад ще бъде връчено званието „ Почетен жител “ на Стара Загора на проф. доктор Иван Божков и ще бъде предаден символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора.

Във връзка с тежките пътни произшествия, настъпили през последните дни в града, локалната администрация трансформира програмата за отбелязване на 5 октомври-Ден на Стара Загора. 
 Стара Загора община Стара Загора

Отлага се провеждането на концертите на Общинския духов оркестър, както и „ 150 години с името Стара Загора “, с присъединяване на ОФА „ Загоре “, ДЮНХ „ Жарава “, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, в Културен център „ Стара Загора “.

Днес Стара Загора е хубав и динамично разрастващ се промишлен град, академични център, с доста научни и културни институти. Град с почтено минало, изправен пред провокациите на бъдещето.
 Стара Загора община Стара Загора

Град на поетите и художниците, вършиме улици и липите!
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР