Стара Загора. От 11 до 14 април в Стара Загора

...
Стара Загора. От 11 до 14 април в Стара Загора
Коментари Харесай

Стара Загора: В града ще се проведе 26-ото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал

Стара Загора. От 11 до 14 април в Стара Загора ще се организира 26-ото издание на Международния франкофонски училищен сценичен фестивал. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Всяка година Френски институт - България поддържа Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) и Алианс Франсез - Стара Загора в организацията на Международния франкофонски училищен сценичен фестивал.
Този фестивал, учреден през 1993 година, се трансформира във значимо място за среща на многочислени български и задгранични франкофони гимназисти. Събитието събира възпитаници от 14 до 19 година, учещи френски език в езикови или общообразователни учебни заведения.
За втора година Фестивалът ще бъде с изменен формат, като част от интернационалната мрежа на Фестивалите за Франкофонски училищен спектакъл - " 10 от 10 ". Той ще се състои в границите на 2 дни, а също така е очакван един ден, предопределен за театрални ателиета за възпитаници и преподаватели. Предвидени са 8 награди – Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най-хубави артист и актриса, за млада вяра, за най-хубаво притежаване езика на Молиер и Специалната премия на Община Стара Загора.
В конкурсната стратегия тази година вземат участие 8 български трупи и една натрупа от Тунис. Сред кандидатите е и трупата от ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ Стара Загора.
В извънконкурсната стратегия на 13 април ще се показват лауреатите на Златната маска от 2018 година
- трупата на 9-та Френска езикова гимназия „ Алфонс Дьо Ламартин “ - София. За втора година ще се включат гостите от Франция от Гимназия „ Луи Жуве “ - Таверни, предградие на Париж.
Извън състезанието, втората театрална натрупа на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “, ще показа пиесата на Силвия Дончева „ Приключенците на франкофонския спектакъл “.
Всички пиеси ще се играят на сцената на Държавен куклен спектакъл. Награждаването на най-хубавите ще е на 14 април от 9.30 часа в общинска зала „ Петко Рачов Славейков “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР