Стара Загора. Онлайн тормозът и другите опасности, които крие интернет,

...
Стара Загора. Онлайн тормозът и другите опасности, които крие интернет,
Коментари Харесай

Стара Загора: Ученици дискутираха опасностите в интернет

Стара Загора. Онлайн тормозът и другите рискове, които крие интернет, разискаха участниците в първата лекция от взаимната самодейност " Безопасност на децата в Интернет " на Община Стара Загора и Районен съд Стара Загора. На нея участваха възпитаници, педагогичен съветници, психолози, родители. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ Радвам се на това многолюдно наличие на възпитаници в залата. Уверена съм, че тематиката е забавна за доста хора, от дълго време наболяла. Надявам се, че ще занесете нашите послания на родителите си, с цел да знаят по какъв начин да ви предпазят от заплахите в интернет ”, сподели при започване на срещата зам.-кметът Иванка Сотирова.
Милена Колева, ръководител на Районен съд Стара Загора, описа за самодейностите свързани с обогатяване правната просвета на подрастващите. „ Работим с три старозагорски учебни заведения за сигурността във Facebook, ползата е извънредно огромен и това ни предизвика да потърсим съдействието на Общината, с цел да могат повече възпитаници да вземат участие в полемиките ”, изясни арбитър Колева.
Презентация на тематика „ Опасностите в интернет ”, показа Стефан Чертоянов, систематичен админ в съда. Той изясни какво значат и по какъв начин работят вирусите, онлайнторомозът, кражбата на идентичност и кражбата на персонални данни, изнудването, проследяванто, фишинг офанзивите и детската порнография. Бе показано и филмче на
Главна дирекция Борба с проведената престъпност (ГДБОП), което споделя по какъв начин се стига до изнудване във Facebook и до разпространение на детска порнография. „ Според статистиката всяко четвърто дете е било жертва на онлайн тормоз ”, осведоми Чертоянов.
От лекцията стана ясно още, че жаждата за повече лайкове води до взаимозависимост, както и че сърфиращите сами би трябвало да дефинират границата сред действителния и виртуалния си свят. Присъстващите схванаха и кой ги пази в интернет-антивирусен програмен продукт, опциите на обществените мрежи, институции и служби. Чертоянов посъветва учениците, когато се почувстват атакувани, изключително и с изнудване, да употребяват страницата на ГДБОП, където могат анонимно да опишат казуса си.
Той даде обещание още да бъде изработен специфичен имейл на интернет страницата на Районен съд и на Facebook страницата му, където могат да се изпращат въпроси и да се споделят проблеми.
Учениците, които бяха най-многолюдната част от участниците в полемиката, зададоха въпроси по тази причина по какъв начин се разпознава подправен профил, по какъв начин могат да дефинират кой е този, който търси другарството им и други
Доц. Емил Славов, родител и член на учебно настоятелство, попита за какво обществените мрежи не разрешават основаването единствено на един профил, а можеш да си направиш колкото искаш. Той предложи още самодейността да влезе в учебно заведение посредством часовете на класа.
Стефан Чертоянов изясни, че концепцията е за повече срещи с възпитаници и на по-специфични тематики. Той разясни, че обществените мрежи си имат двои правила, само че са сътрудник на правоохранителните органи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР