Стара Загора. На редовното октомврийско заседание на Общинския съвет бе

...
Стара Загора. На редовното октомврийско заседание на Общинския съвет бе
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет прие градът да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава“

Стара Загора. На постоянното октомврийско съвещание на Общинския съвет бе признато предлагането на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Антон Андонов Стара Загора да бъде разгласен за „ Град на Българската бойна популярност “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Подкрепено бе с 44 гласа „ За “, като 1 даде негативен избор, а 4-ма гласоподаваха с „ въздържал се “. Следва процедура по правене на нужните документи, с цел да бъдат адресирани до Президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на Указ, който да разгласи решението.
Над 40 бяха предложенията, които локалният парламент прегледа. Съветниците поддържаха включването на Стара Загора към Интегрирания план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз. Продължителността му ще е 6 години, като крайната му фаза е заменянето на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, от което гратис ще се възползват 950 старозагорски семейства.
„ Глобален е казусът с фините прахови частици, а стратегия LIFE е добра опция да понижим равнищата им в Стара Загора. Внимателно сме разгледали параметрите. Идеята е да бъдат подкрепени фамилии с минимални приходи, които не могат сами да си разрешат промяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, които употребяват “, заключи претекстовете на администрацията отрасловият зам.-кмет Йордан Николов. Той сподели още, че в Стара Загора през последните 2 години записаните равнища на фини прахови частици са в рамките на допустимите правила. Заместник-кметът акцентира, че в случай че Общината бъде утвърдена от програмата, ще се извърши проучване на регионите на града, в които се употребява най-вече отопление на твърдо гориво, с цел да решат специалистите къде да бъде ориентирана помощта.
Гласувано бе и предлагането на краткотрайната комисия за определените 39 правосъдни заседатели при Окръжен съд – Стара Загора за мандат 2019-2023.
Съветниците разгледаха още и таксиметровия транспорт на пасажери. Определени бяха 560 броя таксиметрови коли, които да работят на територията на община Стара Загора. Определени бяха минимална цена за таксиметров транспорт на пасажери за един километър пробег в размер на 0.70 лева за дневна и нощна цена и оптималната цена за таксиметров транспорт на пасажери за един километър пробег в размер на 0.90 лева за дневна и нощна цена.
Общинският съвет утвърди 7 двойки, които бяха част от втория банкет на документи, да получат по 1400 лв. финансова помощ за асистирана репродукция.
Отпусната бе еднократна парична помощ на Силвия Томова – живописен началник на Балета на Държавна опера Стара Загора. Помощта е по отношение на влошеното положение на дясната тазобедрена става на примата.
Общинските съветници поддържаха предлагането на кмета Живко Тодоров за слагането на мемориален знак в памет на доктор Евгений Желев (1957 – 2017), който бе два мандата кмет на Стара Загора, доктор, депутат, политик, държавник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР